Dačić: Jednostrane odluke pretnja nestabilnosti

Ministar Ivica Dačić poručio je da smo svedoci da jednostrane odluke u međunarodnim okolnostima dovode do nestabilnosti i stvaraju čitav niz kolateralnih šteta.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.08.2018.

17:27

Dačić: Jednostrane odluke pretnja nestabilnosti
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Zato je, kazao je Dačić, koji učestvuje na neformalnom ministarskom sastanku zemalja članica i kandidata za članstvo u EU, i multilateralni pristup rešavanju problema upravo instrument da se izbegne arbitrarno delovanje, koje može imati dugoročne posledice.

"Srbija računa na snagu multilateralizma kao tekovinu savremenog društva, duboko verujući u dijalog i pronalaženje kompromisa i u najtežim situacijama".

Za Srbiju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije i situacija u Pokrajini najveći bezbednosni izazov, imajući u vidu diskriminaciju i nasilje kojem su izloženi pripadnici srpske zajednice na KiM, kao i ugroženost naše kulturne i istorijske baštine, rekao je Dačić obraćajući se kolegama.

Podsetio je da je postizanje Briselskog sporazuma bilo motivisano težnjom za iznalaženjem mogućnosti za sistematsku, institucionalnu zaštitu srpske i druge nealbanske zajednice u Pokrajini, usled nepostojanja adekvatnih institucionalnih mehanizama.

Shodno dogovoru, taj zadatak je trebalo da izvršava Zajednica srpskih opština, koja nije formirana ni nakon pet godina i zato je podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga, dodao je.

"Očekujem da svi učesnici procesa budu angažovani na uspostavljanju poverenja jer bez poverenja neće biti nimalo lako, a ni moguće, izgraditi bolju budućnost. Moramo da nastavimo dijalog u dobroj veri, jer je on nužan preduslov za stabilnost i bezbednost našeg regiona", naveo je ministar.

Upravo se iz primera naše južne pokrajine, naveo je Dačić u svom obraćanju, vidi značaj poverenja u multilateralizam i njegove institucije, bilo da je to UN, kao najveći ili neki drugi regionalni multilateralni format, jer svi treba da radimo na tome da se obezbedi jačanje poverenja među građanima, svejedno koje su etničke pripadnosti. "Ukoliko toga nema, onda ni multilateralizam nema svrhu", ukazao je.

Uz zahvalnost domaćinima na pozivu da prisustvuje ovom skupu, Dačić je poručio da Srbija želi da austrijsko predsedavanje Evropskom unijom bude zapamćeno kao period kada je Srbija otvorila veći broj poglavlja u pregovorima o članstvu. Iskoristio bi, kazao je, ovu priliku da pozove sve zemlje članice EU da podržite otvaranje novih poglavlja.

Podsetio je da Strategija proširenja EK definiše 2025. godinu kao okvirni vremenski rok pristupanja Srbije

Evropskoj uniji i prepoznavanje naše zemlje, uz Crnu Goru, da je najviše odmakla u ovom procesu. Ponovio je još jednom da Srbija članstvo u Evropskoj uniji vidi kao glavno strateško opredeljenje.

Verujemo, istakao je, i da Unija ima strateško opredeljenje da Srbija i naš region budu njen deo, kako bi naš kontinent učinili bezbednijim, i zajedničkim snagama nastupali na međunarodnoj sceni, upravo zalažući se za efektivni multilateralizam.

"Prateći izuzetno dinamična dešavanja na globalnoj političkoj sceni, Republika Srbija vidi povratak moći u međunarodnim odnosima i urušavanje normi i principa kao opomenu svima nama.

Efektivni multilateralizam je jedan od strateških ciljeva koje je EU promovisala u Evropskoj bezbednosnoj strategiji iz 2003. godine i u Globalnoj strategiji iz 2016. godine, kao odgovor na unilateralizam, i podrazumeva poverenje u međunarodne institucije, pravila i partnerstva i podelu tereta među svim akterima", rekao je Dačić.

Srbija, istakao je, deli ovakav pristup i svojim aktivnostima u međunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, imajući u vidu i svoje buduće članstvo u EU, želi da doprinese jačanju mira i stabilnosti i ekonomskog napretka.

Smatra da je neophodno proširiti multilateralne aranžmane van okvira trgovine i bezbednosti na razoružanje, kontrolu naoružanja i međunarodno krivično pravo.

Takođe, smatra da je saradnja na multilateralnoj ravni sa ostalim akterima na međunarodnoj sceni od suštinske važnosti. "Naše je duboko uverenje da je ovo jedini put napred u svetu rastuće međuzavisnosti i kompleksnosti u kome zajednički izazovi zahtevaju i zajednička rešenja", rekao je Dačić i dodao da je Srbija svesna izazova sa kojima se suočava višegodišnjih ekonomskih problema, migrantske krize, terorizma, postizanja dogovora u vezi sa klimatskim promenama i reformom Saveta bezbednosti UN, kao i liberalizacije trgovine u okviru Svetske trgovinske organizacije.

"Ovi izazovi su razlog za naše zajedništvo i traže spremnost za koordinisane odgovore i saradnju. Srbija je svesna koliko je multilateralna saradnja važna, ali i koliko je takav vid saradnje izazovan. O tome najbolje svedoči i naše iskustvo iz ne tako daleke prošlosti", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: