Mediji bruje o Kosovu, a "Ekonomist" ima novu tezu

Bliži se novi susret Vučića i Tačija u Briselu. U svetskim i domaćim medijima taj susret označen je kao ključan. Piše se i o mogućoj podeli teritorija.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

11:32

Mediji bruje o Kosovu, a
Ilustracija: Getty Images

Tu temu nametnuli su glavni učesnici dijaloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači, svako na svoj način, a zatim su se na nju "zakačili", domaći i strani mediji, stručnjaci, analitičari. Gotovo da ne prođe dan a da se neki medij ne pozabavi tom temom.

Mnogi od njih su izneli tezu, kako svoju, tako i prenoseći mišljenja raznih bivših i sadašnjih svetskih zvaničnika, da je ideja o podeli teritorije pogotovo po etničkim linijama posebno opasna za region Zapadnog Balkana, na kom je ne tako davno besneo rat najveći na tlu Evrope d Drugog svetskog rata.

Glavna teza je da bi to moglo dodatno da destabilizuje Balkan jer će se to preliti najpre na BiH. Nemačka je, na primer, najpre bila čvrsto protiv promena granica, da bi na kraju kancelarka Merkel "malo popustila" sa stavom da bi konačan dogovor trebalo da postignu Beograd i Priština, ali da su sadašnje granice značajan faktor u celoj priči.

S druge strane, časopis "Ekonomist" danas piše da predsednici Srbije i Kosova, iako već neko vreme govore o razmeni teritorija, zapravo imaju drugi plan koji bi mogao biti zamena priznavanja Kosova za autonomiju za srpske opštine.

"Mnogi analitičari veruju da Tači i Vučić zapravo nemaju nameru da menjaju granice, već se pripremaju za dogovor o obrazovanju srpske autonomije unutar Kosova u zamenu za priznavanje. Iako bi obe strane mrzele taj sporazum, njihovi lideri bi makar mogli reći da su očuvali dragocenu teritoriju", naveo je "Ekonomist".

Ugledni časopis piše da su pojedini lokalni lideri već dugo bili skloni razmeni teritorija, ali da su donedavno EU i SAD bili protiv, što se promenilo. "Federika Mogerini je rekla da želi dogovor o srpskom priznavanju Kosova do kraja njenog mandata kao visoke predstavnice za spoljnu politiku EU sledeće godine i da bi bi razmena teritorija mogla biti jedan od načina", navodi se u tekstu.

I SAD se više ne protive promeni granica, što je nagovestio savetnik za navionalnu bezbednost Džon Bolton, navodi "Ekonomist" i dodaje "Možda za to treba zahvaliti trampovskom entuzijazmu za postizanje dogovora i nacionalizmu".

"Ekonomist" navodi da srpski i kosovski zvaničnici žele da ubrzaju stvari pre izbora za evropski parlament sledećeg maja, zato bi mogli nagovestiti više populističku Evropsku komisiju koja se protivi proširenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: