Haradinaj: BSK spremne za transformaciju u OSK

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da su Bezbednosne snage Kosova (BSK) spremne za transformaciju u Oružane snage.

Izvor: Beta

Utorak, 28.08.2018.

16:20

Haradinaj: BSK spremne za transformaciju u OSK
Foto: EPA / EFE Malton Dibra

On je dodao i da su spremne da budu i deo Partnerstva za mir i deo NATO-a.

Haradinaj je na ceremoniji primopredaje dužnosti direktora Savetodavne ekipe NATO-a na Kosovu rekao da je ta zemlja opredeljena da bude partner u politici, ekonomiji i bezbednosti.

"Zato vam potvrđujem da smo spremni za tranziciju naše snage, spremni smo da budemo deo Partnerstva za mir. Ali ne samo Partnerstva za mir, već stremimo da se priključimo NATO-u i želim da kažem da se misija NATO-a i KFOR poštuju od strane građana Kosova i uvek će biti faktor i garancija mira", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da je od 1999. godine do danas veliki broj muškaraca i žena respektabilnih država služio na Kosovu, da su služili da bi zaustavili tragediju, ali i da bi održali mir.

"Danas na Kosovu živimo u miru. Kosovo je miroljubiva država zahvaljujući vašoj službi i zahvaljujem vam što ste služili i služite u našoj zemlji. Mi smo naučili od kakvog je značaja da se obezbedi mir i zakleli smo se da budemo miroljubivi i živimo u miru sa svima onima koji žive na Kosovu, sa Srbima, Aškalijama, Romima, Egipćanima, Bošnjacima, Gorancima, ali i našim susedima. To je naša opredeljenje", kazao je Haradinaj i dodao da je vreme da Kosovo od korisnika bezbednosti postane zemlja koja doprinosi bezbednosti.

Transformaciji BSK u Oružane snage Kosova suprotstavljaju se predstavnici Srpske liste, dok predstavnici međunarodne zajednice zahtevaju da se taj proces ostvari izmenama i dopunama Ustava Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: