"Brisel bi trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca"

Brisel bi trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio problem Kosova, izjavio je evropski komesar Johanes Han, a preneo briselski Euroaktiv.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.08.2018.

14:45

Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

"Radi se o bilateralnom rešenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja", izjavio je on u Beču.

Euroaktiv u svojoj analizi navodi da je namera komesara Hana da ovom izjavom odbaci strahove da bi bilo kakvo pomeranje granica na Balkanu moglo da pokrene nove probleme u nestabilnom regionu.

Beograd i Priština moraju da normalizuju mođusobne odnose kako bi se kvalifikovali za članstvo u EU, a onog trenutka kada se postigne dogovor, on bi trebalo da bude poštovan od strane svih članica EU, dodao je Han na konferenciji u Alpbahu, a preneo Blumberg.

Johanes Han je postizanje dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, kome posreduje EU, opisao kao "geopolitičku neophodnost" i podsetio na obavezu EU da se "brine o evropskim zemljama, ne prepuštajući tu ulogu trećim državama u svetu".

Euroaktiv podseća da pet EU država nisu priznale nezavisnost Kosova, ne želeći da primer jednostrane promene granica Kosova postane pravilo.

U tekstu se navodi da bi rešavanjem odnosa Beograda i Prištine Srbija došla "vrlo blizu pristupanja EU", dok se evropska budućnost Kosova ocenjuje kao "manje jasna" upravo zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova od svih članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: