"Podela duž etničke linije nije održivo rešenje"

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen podržao je stav predsednika Srbije da treba dozvoliti Srbima i Albancima da se dogovore.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.08.2018.

22:15

Foto: Tanjug/Služba sa saradnju sa medijima predsednika republike

Van der Belen je takođe ukazao da crtanje granica duž etničke linije nije održivo rešenje.

On je, u okviru debate „Nove perspektive proširenja EU“ na „Političkim razgovorima“ Evropskog foruma Alpbah, kritikovao moto kojim su se navodno ranije neki vodili, a to je da se jedan narod može osećati bezbednim samo među svojima, upitao šta bi bio upravo njegov narod kojem bi prema tom stavu trebalo da se prikloni.

„Najpre koja su etnička zajednica Austrijanci. Pričaju nemački manje ili više, imaju svoju krv prisutnu širom kontinenta. Moja majka je Estonka, moj otac Rus, moje prezime nije austrijsko“, ukazao je Van der Belen.

On je rekao da podela duž etničkih linije nije nešto što može da bude održivi rešenje, već samo kratkoročno kako pokazuje istorija.

U svom obraćanju Van der Belen je istakao da EU neće biti potpuna bez integracije jugoistočnih zemalja, i da sada postoji prilika kao nikada da se to učini.

„Ranijih godina imali smo slab napredak, jer je na strani EU postojao umor od širenja, a i Unija se bavila sopstvenim izazovima. To se sada promenilo“ uveren je on. Predsednik Austrije ukazao je da na Zapadnom Balkanu vidi mnogo pozitivnih promena, dodajući da smo svedoci značajnog napretka u regionu.

„Politički lideri su ozbiljni po pitanju dijaloga i napretka. Videli smo pravi napredak u regionalnoj saradnji, pomirenju i rešavanju nekih bilateralnih pitanja“, naglasio je on. Vučić je podržao preporuku Evropske komisije da se otvoe pristupni pregogovori sa Makedonijom i Albanijom.

Kazao je da je puno treba raditi, ali da je aktuelno stanje u korist proširenja.

Predsednik Slovenije Borut Pahor ocenio je da postoji dobar trenutak pošto je posle dužeg perioda političke apstinencije EU ponovo stavila na vrh svoje agende pitanje proširenja.

Kazao je da je dobro što je Evropska komisija konačno usvojila strategiju proširenja, i naglasio da je dobro što je zatražila rešavanje bilateralnih pitanja kao uslov za članstvo. Istovremeno je kritikovao Evropsku komisiju što ne traži poštovanje i primenu arbitraže o granici Slovenije i Hrvatske.

Podsetio je da je Evropska komisiaj pokrovitelj ovog dogovora i da bi neinsistiranje na poštovanju moglo imati posledice po region Zapadnog Balkana. Prema njegovim rečima ne može Evropska komisija da traži rešavanje graničnih sporazova, a istovremeno da neinsitira na postignutim dogovorima.

Ocenio je da će sudbina BiH zavisiti od dva procesa u regionu - a to su implementacija sporazuma oko imena Makedonije, i dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

Pahor je kazao da je veoma optimističan za budućnost regiona, dodajući da je bitno da se pregovara i postignuti dogovori poštuju. Evropski komesar Johanes Han ukazao je da smo svedoci istorijskog trenutka pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači govorili o želji za rešavanjem problema. „Bilo je značajno videti da postoji snažna privrženost vaše strane da rešite problem, a ne da čekate sile i pritisak spolja. Svi treba da učimo od istorije da nametanje rešenja spolja nikada nije održivo rešenje i to možemo videti u drugim delovima sveta. Ekstremno je važno da sami nađete rešenje“, kazao je on. Istovremeno je poručio da moraju imati u vidu da solucija mora biti zasnovana na dijalogu, ali i da mora doprineti daljoj stabilnosti celog regiona. „Svako rešenje treba da ima u vidu da je potrebna stabilnost u regionu.

To je ono što međuanrodna zajednica želi“, uveren je Han. Kazao je da sve dok Zapadni Balkan ne bude u EU neće biti zaključen proces započet 1989.godine. Rekao je da je protivnik izjave šefa francuske države Emanuela Makrona da treba najpre rešiti unutrašnje probleme u EU pre proširenja. „Neophodno je dalje podsticati širenje i ujedno poboljšati našu performansu. To su procesi koji moraju ići paralelno“; naglasio je Han.

On je, povodom unutrašnjih problema EU, najavio da će Evropska komisija na jesne izaći da predlogom za prelazak sa jednoglasnog donošenja odluke na kvalifikovanu većinu za više od 40 oblasti. Han je podvukao da nije moguće aktuelnim načinom odlučivanja ostati konkurentan globalno. Ssto se Balkana tiče rekao je da je bilo dobro što je region bio prioritet predsedavanja Bugarske EU, što je i dalje tokom predsedavanja Austrije, ali da sumnja da će moći biti, kao što je najavljeno, zbog unutrašnje situacije u Rumuniji i tokom predsedavanja Bukurešta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: