"SAD ne isključuju korekciju granice Srbije i Kosova"

SAD se neće uključivati u raspravu o ideji o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica.

Izvor: B92

Petak, 24.08.2018.

15:20

Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

To je u Kijevu izjavio savetnik predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton

"Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo", rekao je Bolton odgovarajući na pitanje novinara Radija "Slobodna Evropa".

Bolton je rekao da se Vašington neće u to mešati, ali i da ne misli da će neko "u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje".

On je rekao da su SAD spremne da pomognu, ali da neće nametati rešenje spora između Srbije i Kosova, za koji je rekao da je najvažniji na Balkanu.

"Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak", rekao je Bolton, navodeći dogovor Skoplja i Atine o imenu Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: