Dve osobe poginule u Narodnoj biblioteci; Uzrok - trovanje

Dve osobe preminule su danas u Narodnoj biblioteci u Beogradu, a MUP je potvrdio da su umrli zbog posledica gušenja.

Izvor: B92

Petak, 24.08.2018.

14:09

Dve osobe poginule u Narodnoj biblioteci; Uzrok - trovanje
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

Pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli su na mesto nesreće sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasilaca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca u besvesnom stanju.

Muškarci su predati Hitnoj pomoći i nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika jedne privatne firme, koji su najverovatnije radili probu sistema za gašenje požara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obezbeđuju teren dok se ne obavi uviđaj, a uzroci curenja gasa biće naknadno utvrđeni istragom.

Kako sa mesta zbivanja javlja reporter televizije O2, do incidenta je došlo u maloj prostoriji iz koje se upravlja protivpožarnim sistemom.

To je potvrdio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je rekao da su dvojica stradalih bili radnici firme koja je zadužena za servisiranje ovih sistema i da su bili u obilasku i kontroli.

On je naveo da eksplozije nije bilo, već se čulo šištanje gasa, kao i da je uzrok smrti najverovatnije trovanje.

U delu gde se nalazi ta prostorija bilo je dosta dima, ali je vrlo brzo izvršena evakuacija pa se niko u zgradi Biblioteke nije dodatno otrovao. Prema navodima medija, iz zgrade Narodne biblioteke evakuisano je više od 50 osoba.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, je rekao da je u pitanju bila vanredna kontrola, a da je privatna kompanija čiji su radnici stradali imala redovan ugovor sa Narodnom bibliotekom. On je podvukao da sada nije ugroženo ni samo zdanje, niti ljudi.

Rekao je i da ovaj, kao i dva nedavna incidenta u Zemunu i na Zvezdari, pokazuju da je protivpožarna policija bila u pravu kada je pre nekoliko meseci obišla veći broj objekata i zatvorila ih.

U međuvremenu, Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je duboko žaljenje zbog nesreće koja je odnela dva ljudska života prilikom provere protivpožarnog sistema u Narodnoj biblioteci Srbije.

"Očekujemo da nadležni organi utvrde sve bitne okolnosti koje su dovele do ovog neželjenog događaja. U tome će Ministarstvo i Narodna biblioteka pružiti svu potrebnu pomoć", saopšteno je iz tog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: