Rusi nastavljaju uklanjanje eksplozivnih naprava po Srbiji

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije pokrenulo je novu fazu razminiranja u Srbiji, kako bi uklonilo neeksplodirano oružje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.08.2018.

16:40

Rusi nastavljaju uklanjanje eksplozivnih naprava po Srbiji
EPA/WAEL HAMZEH

Uklanja se oružje zaostalo nakon NATO bombardovanja 1999. godine i nakon eksplozije u skladištu za skladištenje vojne municije 2006. godine, objavila je ruska agencija Tas.

"U narednih šest meseci rusko-srpski tim za humanitarno razminiranje, među kojima su i stručnjaci za vanredne situacije, očistiće neeksplodirane eksplozivne naprave sa oko 606.000 kvadratnih metara", saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva.

Kako se navodi, eksperti za razminiranje bombi radiće oko objekta za skladištenje vojne municije kod Paraćina.

Humanitarni program za razminiranje u Srbiji pokrenut je 2008. godine, nakon što su rusko Ministarstvo za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potpisali sporazum.

U poslednjih devet godina, najpre ruski, a zatim rusko-srpski tim očistio je od eksplozivnih naprava oko 6,1 milion kvadratnih metara u Srbiji.

Kako se navodi, otkriveno je i uništeno ukupno 13.160 neeksplodiranih mina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: