Munje seju smrt: Šta raditi kad zagrmi i kako pomoći žrtvi

Stručnjaci kažu da su gromovi opasni po život i da, u slučaju udara, treba hitno zvati medicinsku pomoć.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Pročitajte još:

Šta se događa čoveku kada ga pogodi grom?

Verovatnoća da vas udari grom iznosi 1:625 000, a smrtnost od udara groma kreće se od 10 - 30%.

“Grom je strujni tok naelektrisanih čestica, koji iz visokih slojeva atmosfere ide ka zemlji ili između oblaka, u tom smislu unutar njega postoji visoki napon i udar groma je u principu opasan po život ljudi, a normalno nanosi i štetu objektima“, rečeno je ranije iz RHMZ-a.

Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć. A šta se dešava u telu nakon udara groma i kako pomoći žrtvi?

“Pre svega oštećenje tkiva, u smislu opekotina, što i jeste najčešća pojava, ali može uticati i na kompletan metabolizam, odnosno na stanje organizma, do prestanka srčanog rada, disanja i gubitka svesti. Ukoliko je pacijent bez svesti, ne diše, potrebno ga je postaviti na bok, tako da se obezbedi ukoliko je moguće da diše, jednostavno da se ne zablokira disajni put i pozvati hitnu pomoć“, rečeno je ranije iz Hitne pomoći.

Pred nama su letnji meseci, a samim tim i sezona grmljavinskih nepogoda, a nevreme sa grmaljavinom već nedeljama tutnji Srbijom i celim regionom.

U udaru groma u blizini Prokuplja poginula je jedna žena, a njen suprug je lakše povređen.

Tri dana ranije, jedan mladić je poginuo kada je munja udarila u more, dok se kupao sa devojkom na plaži istočno od Splita.

Nedelju dana pre toga, tri osobe su povređene kada je munja udarila u javnu plažu na Bledskom jezeru, nakon čega su hospitalizovani.

U Srbiji godišnje od udara groma pogine između 10 i 20 ljudi, pa mere predostrožnosti nisu na odmet. Ukoliko se u toku 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbegavati kontakt sa metalnim objektima i tekućom vodom, a sve električne uređaje bi trebalo isključiti. Ukoliko ste pak na otvorenom, sklonite se sa otvorenih polja i izbegavajte visoka stabla koja lako privlače grom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu