"Sramotan tekst o Jasenovcu: 'U logoru je bilo zabave'"

Zagreb -- Tekst koji je "Večernji list" objavio o Jasenovcu, u kom se, između ostalog, navodi da je u tom logoru bilo zabave, je sramotan, oobjavljuje Indeks.hr.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA/Antonio Bat
Foto: EPA/Antonio Bat

Sporni tekst je napisao Milan Ivkošić, koji je u svojoj kolumni za "Večernji list" logor u Jasenovcu, naime, predstavio kao radno-rekreacijski kamp u kojem su se logoraši - zabavljali, navodi hrvatski portal.

Index.hr potom navodi da bi svakom razumnom to izgledalo toliko nerealno da bi odmah pomislio da u stvari to nije tako napisano, ali nažalost jeste. "Tačno je tako napisano", navodi portal Indeks i prenosi odlomak iz teksta:

"U logoru je bilo dosta radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim, rad je obeležavao svakodnevni život."

Indeks piše da je po desničarskom kolumnisti Jasenovac bio mesto koje je zatvorenicima Jevrejima i Srbima, ustaškom režimu nepogodnim Hrvatima i drugima, omogućavao priliku za kreativnost, suprotno, uvaženom mišljenju da je to bilo zatočeništvo u kom su ljudi bili terani na prisilni rad i ubijani.

Ali to nije sve, navodi Indeks i dodaje da tekst postaje još odvratniji: "Ali u tom je životu bilo i nečega što je prenosiocima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati. To jest, u logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, pozorišnih predstava među kojima su izvođena i dela što su ih stvarali sami zatvorenici."

Autor teksta Ivkošić pozvao se na detalje iz knjige Igora Vukića kog je opisao kao "hladnog istraživača predanog činjenicama", ali čija je biografija više nego sporna, objašnjava dalje Indeks i dodaje da na kraju svoje kolumne Ivkošić, predvidljivo, umanjuje broj stradalih u Jasenovcu, a knjigu "filoustaškog revizioniste Vukića" naziva "golemim doprinosom istraživanju istine o Jasenovcu očišćene od ideologizacije, pristranosti, afektivnosti i nasleđa koje čine velikosrpske i komunističke krivotvorine".

"Odvratno čak i za Ivkošića", zaključio je hrvatski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu