Vučić o migovima 29: Skoro zaplakao kad sam ih video i čuo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je na Aerodromu u Batajnici svečanom prijemu dva remontovana miga 29, koje je Srbija nabavila od Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

13:03

Vučić o migovima 29: Skoro zaplakao kad sam ih video i čuo
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Tom prilikom rekao da je "skoro zaplakao" kada ih je video.

"Prvi put smo videli snažna krila Srbije, prva dva, primljena danas u operativnu upotrebu, koje smo dobili iz Rusije. Na još šest MIG-ova 29 rade srpski i ruski stručnjaci i po prvi put ćemo na paradi izaći sa osam migova 29, a imamo mi i tri miga 21", rekao je predsednik Vučić u Batajjnici.

"Ja sam skoro zaplakao kada sam ih video i čuo, ne znam kako vi?", istakao je on i dodao da je njegova želja da migovi ponesu imena "naših junaka koji su branili zemlju opd NATO agresije, da nose imena - Milenka Pavlovića, Živote Đurića, Zorana Radosavljevića..."

"Danas su ovde pukovnici Krnjajić i Jokić, koji znaju u šta ulaze, u koju mašinu i šta brane, šta štite i šta čuvaju... čuvaju građane Srbije, čuvaju našu zemlju", rekao je Vučić.

On je pre toga obišao na Batajničkom aerodromu još šest migova na kojima rade ruski i srpski stručnjaci, što znači, kazao je, ukupno osam koji će prvi put leteti na paradi početkom novembra u Beogradu.

Prema njegovim rečima, danas imamo tri miga 29, imaćemo šest za dva meseca. "Imaćemo devet. Najmanje osam će leteti početkom novembra na velikom mitingu koji organizujemo. Time pokazujemo koliko je Srbija ojačala i napredovala", kazao je Vučić i dodao da u roku od 12 do 14 meseci dobijamo i najbolje borbene helikoptere.

"To je potpuno druga vojska, potpuno promenjena krvna slika našeg ratnog vazduhoplovstva. Imao još jedan aranžaman ali neću sada da kažem, da iznenadimo naše vojnike", rekao je Vučić i zahvalio Putinu i ruskim stručnjacima koji su radili sa našima na remontu "migova".

Prema njegovim rečima, problem je u nedostatku ljudi koji bi leteli na trenažnim letovima. Zbog toga, kako kaže, u planu je da se ozbiljno radi na tome, da se povećaju plate zaposlenima u vojsci, poboljša školstvo za buduće pripadnike Vojske, grade stambene jedinice.

Vučić je, u obraćanju novinarima na aerodromu u Batajnici, gde je prisustvovao prijemu dva remontirana miga 29, izrazio uverenje da će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti Srbiju ove godine, te rekao da je za dolazak do dogovora o KiM potrebna i podrška Rusije.

„Mi njega čekamo. On je obećao da će doći i svaki put kada je rekao da će doći on je došao“, naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija ima mnogo toga ove godine da slavi, pokaže.

„Srbija se ponosi svojim rezultatima, a ponosi se i svojim prijateljstvom. Za razliku od drugih, mi ih ne krijemo“, objasnio je Vučić.

Na pitanje da li će i gde doći do njegovog susreta sa Putinom, koji je planiran idućeg meseca, u Rusiji, Vučić je odgovorio da kabineti rade na tome.

„Da li će biti u Moskvi ili nekom drugom mestu nije važno. Nadam se da ću imati prilike da sretnem ruskog predsednika pre njegove posete Srbiji“, podvukao je on.

Povodom današnjeg razgovora šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa njegovim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, Vučić je ukazao da je Srbiji važna podrška Rusije.

"Da dođemo do dogovora oko KiM, potrebna nam je podrška Rusije", podvukao je on.

Piloti MIG-ova 29: Avioni odlični, od sutra u upotrebi

Dva remontovana MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije, uspešno su obavila prvi probni let sa aerodroma u Batajnici u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a piloti su rekli da su avioni odlični, i da će već od sutra biti u upotrebi.

Nakon uspešno završenog remonta i današnjeg prijema aviona u Batajnici, srpski piloti su prvi put upravljali remontovanim avionima MIG 29 iz Rusije.

Jednim MIG-om 29 upravlja pukovnik Aleksandar Piposki, a u drugom se nalaze major Zoran Jokić i pukovnik Brane Krnjajić.

Piposki je, govoreći o utiscima sa probnog leta, rekao da su građani mogli putem medija da vide prvi let tih aviona u ratnom vazduhoplovstvu Srbije.

Ti avioni su, kako je rekao, u ovoj fazi dovedeni na nivo naših MIG-ova koje imamo u vojnom vazduhoplovstvu.

"Avioni su prošli naše kriterijume i zadovoljavaju određene standarde da uđu u operativnu upotrebu i već sutra će ti avioni biti u redovnom letenju, kako za obuku pilota, tako i za dežurstvo u sistemu PVO na zadatku kontrole i zaštite vazdušnog prostora", rekao je Piposki.

Kaže da su avioni veoma "meki" za upravljanje, kao i da je na njima izvršen tzv. laki remont.

"Vidi se da su izuzetno upravljivi", dodao je on.

Ističe da to nisu potpuno novi avioni, ali da sada skoro kao da jesu, s obzirom na to šta je sve na njima urađeno, ali i da su i naša četiri aviona trenutno u fazi remonta, koji će biti završen u naredna dva meseca.

Prema njegovim rečima, treća faza modernizacije će poceti od 2019. godine i u njoj će svih 10 aviona, četiri naša i šest iz Rusije, biti podignuto na viši standard odnosno imaće nove sposobnosti dejstva na velikim daljinama.

Imaće modernije rakete vazduh - vazduh za dejstva po zemaljskim ciljevima, to jest precizno vazduhoplovno naoružanje i na njima će biti povećan domet osmatračkog radara, objasnio je on.

Krnjajić, koji je upravljao MIG-om 29 dvosedom, kaže da se ti avioni ne razlikuju od naših MIG-ova.

"Avion je potpuno ispravan, upravljiv i pregledan. Nova elektronska oprema radi besprekorno, nemamo nikakvih primedbi. Unapredili smo neke naše sposobnosti i već od sutra krećemo sa letačkom obukom mlađih pilota", rekao je on.

Probni let aviona je trajao ukupno 35 minuta, sa poletanjem i sletanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: