Pompeo: Vreme je za mir u Avganistanu

SAD su spremne da podrže i posreduju u direktnim mirovnim pregovorima između avganistanske vlade i talibana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2018.

07:00

Pompeo: Vreme je za mir u Avganistanu
Getty Images

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je to i rekao, pozdravio je objavu avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija da je sa talibanskim pobunjenicima dogovoreno primirje tokom muslimanskog verskog praznika Kurban - bajrama.

"Taj plan odgovora jasnom i stalnom pozivu avganistanskog naroda na mir", naveo je Pompeo.

Pompeo je istakao da je Vašington spreman da podrži direktne pregovore između avganistanske vlade i talibanskih pobunjenika. "Nema prepreka za pregovore. Vreme je za mir", poručio je Pompeo, preneo je Rojters.

Gani je nešto ranije rekao da će "uslovno primirje" početi sutra i da će trajati sve dok ga talibani "čuvaju i poštuju". Avganistanski predsednik je to objavio na ceremoniji obeležavanja Dana nezavisnosti.

Pozivajući se na izvore među talibanima, Rojters navodi da su njihovi lideri u principu pristali na četvorodnevno primirje, što još i zvanično treba da potvrdi njihov vrhovni vođa.

U avgustu, talibani su otpočeli intenzivne borbe sa avganistanskim snagama oko strateški važnog grada Gazni, koje su trajale pet dana, a tom prilikom je poginulo oko 150 vojnika i 95 civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: