"Na kraju početka": Kakva će biti sudbina Kosova? VIDEO

Kada bude postignut dogovor između Beograda i Prištine, o njemu će se izjasniti građani. To bi bio treći referendum o sudbini Kosova.

Izvor: Prva

Ponedeljak, 20.08.2018.

19:47

Screenshot/TV Prva

Zvaničnici Srbije kažu da je za pitanje na referendumu prerano, a stručnjaci da bi vlast aktivnom kampanjom mogla da ubedi građane da podrže razgraničenje kao predlog.

Na pregovore u Rambujeu predstavnici tadašnje Jugoslavije stigli su sa jasnom porukom naroda. Godinu dana ranije građanima je postavljeno pitanje:

"Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?"

Skoro 95% izašlih reklo je NE, ali usledilo je bombardovanje. Posle 78 dana rata sa nadmoćnijim protivnikom, uprkos srpskom NE, Kfor dolazi na Kosovo.

Odbrana Kosova referendumom ponovljena je 2006. godine, kada su se Srbi izjašnjavali o novom ustavu. Inicirao ga je tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Predlog su podržale gotovo sve političke stranke, pa i tadašnji patrijarh.

Preambula da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije brzo je pala u vodu.

Kosovski separatisti uspeli su u vekovnoj nameri. Proglasili su nezavisnost. Kakva će biti sudbina trećeg?

"Ja sam saglasan sa vama da smo na nekim referendumima postavljali pitanja koja dozvoljavaju da se glasa o nečemu što možda nije realno", smatra Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

Da li će treće pitanje postavljeno narodu o Kosovu biti drugačije? Dačić kaže da smo tek na kraju početka, jer još nema rešenja u interesu svih.

"Tek posle svega toga bi treba videti ukoliko postoji raspoloženje za prihvatenje tako nečega i ići na referendum, ali mislim da smo daleko od svega toga", navodi on..

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Srbi jesu za referendum kao rešenje, ali da neće pristati da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju. Za predlog razgraničenja građani bi dali veću podršku, ali ne dovoljnu.

"Ukoliko bi se na bilo koji način vlast ili oni koji su za to da referendum uspe opredelili za neku od varijanti, jedna od onih koja bi mogla da uspe je ta podela. Vrlo uslovno, uz veliku kampanju", kaže Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

"Neće biti jednostavno da taj referendum prođe, ali je mnogo bolje dobiti pravičan referendum, dobiti realne odgovore, nego napraviti fingiran referendum koji ima za cilj da prebaci odgovornost sa vlasti na građane", smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

Sagovornici Prve televizije navode da bi u slučaju neuspeha referenduma došlo do političke krize, posle čega bi usledili novi izbori ili promena kursa politike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: