"Ako hoće Kosovo neka ga okupiraju, ali ga vi ne dajte"

U besedi na arhijerejskoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu patrijarh srpski Irinej poručio političarima da ne daju Kosovo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

12:42

EPA/SRÐAN SUKI

Prema njegovim rečima, Kosmet se sa srpskim narodom i njegovim svetinjama ne može prepustiti na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali. Patrijarh SPC je rekao i da je "Kosovo srpski Jerusalim, natopljen krvlju, zbog čega se moramo pomoliti Gospodu Bogu da nam tu svetu zemlju ne otmu".

"Danas, kada smo ovako divno sabrani, ne mogu, braćo i sestre, da ne progovorim nekoliko reči o našem Kosovu, o našoj blagoslovenoj zemlji, o našem Jerusalimu, koji je ugrožen više nego ikada u svojoj istoriji, o našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, počevši od Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, i mnogih i mnogih drugih svetinja, gde je nekada bilo i tragova o njima; ostalo je na 1300 mesta na Kosovu i Metohiji", kazao je okupljenim vernicima Irinej, što je preneo Sputnjik.

"Ta zemlja je natopljena krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvižnika, i zato se moramo Gospodu pomoliti, da nam ne otrgnu tu svetu zemlju. Hiljadu godina srpski narod živi na Kosovu i Metohiji. Tamo je podizao svetinje. Ukrasio je, a danas moćnici ovoga sveta žele da nam je otmu, uzmu, kao što su je okupirali", kazao je dalje patrijarh SPC.

On kaže i da "ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i vekovima uništavao svetinje naše na Kosovu i Metohiji".

"Pomolimo se Gospodu da Gospod učini kod onih koji odlučuju, koji kroje kapu narodima i ljudima da Kosovo ostane srpsko kao što je to vazda bilo. Ne smemo nikada dozvoliti da ga nekome predamo. Sila, kaže narod, uzme i zemlje i gradove, ako hoće da uzme neka ga okupiraju, uzmu, ali mi ne smemo nikako dati svoju svetu zemlju jer narod kaže: Ono što se silom uzme, na neki način se i vrati, a to imamo dokaza kod naroda jevrejskog koji je 2000 godina čekao da se vrati u Jerusalim i vratio se", poručio je poglavar SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: