Bugajski: SAD i EU koriste "probni balon"

Američki analitičar za Balkan Januš Bugajski kaže da zatišje u poslednjih par sedmica na temu Kosova, Vašington i Brisel možda koriste kao "probni balon".

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

12:12

Bugajski: SAD i EU koriste
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

To bi značilo da SAD i EU žele da vide šta bi Beograd i Priština mogli da se dogovore, bez direktne međunarodne intervencije.

Izgleda, kaže Bugajski, da Priština i Beograd reaguju na signale Vašingtona i Brisela o razgovorima o potencijalnoj razmeni teritorija.

Bugajski je za prištinsku Kohu rekao da je kosovski predsednik Hašim Tači jasno izneo želju da Preševo uvrsti u razgovore i da izbegne mogućnost da samo da sever Kosova, preneo je Unmik u pres klipingu.

Navodi da se SAD i EU kontinuirano protive promeni granica verujući da bi takav korak mogao da bude pretnja regionu u kojem je stanje, kako kaže, već krhko.

Smatra i da bi proces podele ili razmene teritorija između Prištine i Beograda podrazumevao najmanje četiri zahteva - obostrano priznanje, odluku parlamenta ili referendum, medjunarodno posredovanje i pomoć za stanovništvo pogođeno razmenom teritorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: