Veber: Merkelova morala još jednom da reaguje, a znali su

Politički analitičar Veća za politiku demokratizacije Bodo Veber kaže da se nada da je Angela Merkel stavila tačku na rizičnu priču o promenama granica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

10:13

Veber: Merkelova morala još jednom da reaguje, a znali su
Getty Images

On je za prištinski list Koha ditore kazao da je nemačka kancelarka to rekla još na samom početku dijaloga Beograda i Prištine nešto što je bio i jedan od ključnih principa prvobitnog okvira tog procesa.

Međutim, na konstataciju prištinskog lista da se u poslednje vreme priča upravo o promenama granice, razmeni teritorija i sličnim opcijama, Veber ocenjuje da je nemačka kancelarka opet morala da reaguje, preneo je portal KoSSev.

"Bilo je prirodno da kancelarka Merkel izađe javno da ponovi ovu osnovnu činjenicu, bez obzira na političke izjave o podeli, razmeni teritorija, korekciji granice itd, od objavljivanja završne faze pregovora u dijalogu, jula 2017., što je poteklo od Beograda, a nedavno se proširilo u Prištini i nekoliko zapadnih prestonica. Ovo je takođe jasan znak da su se poruke Berlina iza zatvorenih vrata – za Vučića i druge da prestanu sa besmislenim, opasnim dizajniranjem mapa – pokazale kao nedovoljne, i da je bila potrebna snažna javna poruka", kaže Veber.

"Po mom mišljenju, ovo je trebalo da se dogodi ranije, ali je dobro što je ovo rekla javno. Zaista se nadam da će ovo završiti opasnu i (samo) destruktivnu dinamiku, koju gledamo gotovo godinu dana", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: