"Izetbegović rekao istinu i za to mu ne treba saglasnost"

Sarajevo -- Kabinet Bakira Izetbegovića objavio je saopštenje povodom telegrama koji je upućen porodici Kofija Anana koji je preminuo u subotu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Kabinet odlazećeg predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića ocenio je da je neprimereno i nepotrebno reagovanje članova kolektivnog šefa države Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća koji je upućen povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Potpuno je, kažu, nejasno šta to u telegramu saučešća "duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije" i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje, prenosi FENA.

Navodi se da „sve što je napisano u telegramu saučešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje".

"Izetbegović je kazao istinu i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promeniti, ne sme se prećutkivati i od nje se niko ne može ograditi", stoji u saopštenju.

Dovodi se, kažu, u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde.

"Dovode li u pitanje da su UN vlastitu 'zaštićenu' zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će 'večno progoniti našu istoriji'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i uopšteno prema zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

"Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsedavajućeg Predsedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsedavajućeg, uprkos upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsedništvu BiH", navodi se takođe.

Članovi Predsedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanć ogradili su se ranije danas od saopštenja za javnost koje je u nedelju poslao predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Anana.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da Izetbegović ne može da istupa u ime cele institucije ukoliko za to nema saglasnosti druga dva člana Predsedništva BiH, već isključivo kao član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda.

strana 1 od 124 idi na stranu