"Srbija u EU do 2025. – ostvarljivo, ali ne i garantovano"

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti smatra da je 2025. godina ostvarljiv datum za pristupanje Srbije EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

14:28

EPA/Stephanie Lecocq

Međutim, on navodi da se to ne može garantovati i ističe da napredak u najvećoj meri zavisi od reformi u Srbiji.

Ambasador Austrije, koja je 1. jula preuzela predsedavanje EU, rekao je u intervjuu za portal Juropijan Vestern Balkans da napredak pre svega zavisi od reformi u oblasti vladavine prava, te istakao da će ta zemlja nastaviti snažno da podržava srpsku perspektivu pristupanja.

On je naveo da se Austrija nada da će doći do značajnog i konkretnog napretka u procesu proširenja na Zapadnom Balkanu, pogotovo kad je reč o Srbiji, te dodao da ta tema zaslužuje visoku političku pažnju.

Dodao je i da njegova zemlja tokom predsedavanja želi da se fokusira na tri prioriteta, među kojima su bezbednost i borba protiv nelegalnih migracija, zaštita evropske konkurentnosti i prospretita i održavanje snažnog fokusa na stabilnost Jugoistočne Evrope.

Upitan da li će tokom predsedavanja Austrije EU biti održane dve međuvladine konferencije na kojima će Srbija otvoriti još poglavlja u pregovorma, ponavlja da proces reformi zavisi od Vlade Srbije, te da EU mora da vidi uočljiv napredak u srpskoj reformskoj agendi.

Luteroti, govoreći o Berlinskom procesu i ishodu samita u Londonu, navodi da je to dobar i uhodan format, ali da napredak ili neuspeh u pomirenju, rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja ili saradnja u infrastrukturnim projektima ne zavise od formata, već od zalaganja svih uključenih aktera.

On kaže da su neki političari na Zapadnom Balkanu preduzeli prave korake i naglasili da jedino pomirenje i regionalna saradnja mogu da dovedu do stabilnosti i prosperiteta, ali da još mnogo mora da se uradi po tom pitanju.

Luteroti kaže i da će mladi Balkana odrediti budućnost regiona i ističe da zato Austrija podržava Regionalnu kancelariju za saradnju mladih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: