Milan St. Protić: Vrtimo se u začaranom krugu

Dok god sami sebe ne sagledamo i dok među nama ne istupe oni koji su činili zločine, vrtećemo se u začaranom krugu, kaže Milan St. Protić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

08:17

Milan St. Protić: Vrtimo se u začaranom krugu
screenshot/Prva

Prema rečima ovog istoričara, u tom smislu, i Srbi i Hrvati su isti. "Uvek su drugi krivi i to je taj mentalitet", kazao je on za Jutro TV Prve, govoreći o kalkulisanju sa brojem žrtava u Jasenovcu i zločinom u Srebrenici.

Kada je reč o Kosovu i na tom planu Srbija se vrti u začaranom krugu – ne mogu se tražiti neka prava za Srbe s Kosova, a ne očekivati da se ta prava daju i Albancima. "Srbija mora da se opredeli za jedan od načina rešenja tog problema i da na osnovu toga vodi svoju politiku", kazao je on.

Slična situacija je i u odnosima sa Briselom, ne može se očekivati da nam se nešto da, ili pokloni, tek onako.

U tom smislu, objašnjava St. Protić, pravno obavezujući sporazum koji bi trebalo da proistekne iz dijaloga Beograda i Prištine, znači da Srbija ne prizna Kosovo zvanično i u punom smislu, ali da mu dozvoli stolicu u UN, kako bi se tamošnji političari "šepurili" u toj instituciji, što je njima bitno.

S druge strane, to bi trebalo da znači da se Srbija obaveže da neće biti na strani ideje da se traži pravo na samoopredeljenje u Republici Srpskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: