"Ratne igre" u oktobru, obaveštena Rusija

NATO je potvrdio da će nemačka vojska biti na čelu vojnih vežbi "Trozubi spoj", zakazanih za oktobar u Norveškoj, javlja "Dojče vele" (DW).

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.08.2018.

20:22

Ilustracija: GettyImages

Dvonedeljne vežbe u kojima će učestvovati 40.000 vojnika, 130 aviona i 70 plovila iz više od 30 zemalja, počeće 25. oktobra.

Vežbe u vazduhu, moru i na kopnu će predvoditi 8.000 nemačkih vojnika, a učestvovaće NATO članice, uz saradnju sa Finskom i Švedskom.

DW ocenjuje da će ovo biti najveće vojne vežbe još od perioda Hladnog rata.

Od ruskog pripajanja Krima 2014. godine, NATO je organizovao manje vežbe u Poljskoj, Estoniiji, Letoniji i Litvaniji kao odgovor na ovaj ruski potez, navodi DW, dodajući da je šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini, nakon prošlogodišnjihruskih ratnih igara u Belorusiji, pozvala na planove koji bi dozvolili bržu mobilizaciju NATO-vih trupa u slučaju sukoba.

Kako se napominje, NATO je još u maju obavestio Rusiju o održavanju vežbe u Norveškoj.

Portparolka NATO Irina Novakova izjavila je za DW da je cilj oktobarskih "ratnih igara", vežba zemalja Alijanse da "rade zajedno i brane narode i teritorije".

Prema njenim rečima, Nemačka je poslala mnogo vojnika i opreme, kao i SAD, Kanada i Italija.

Pored toga, Novakova podseća da je Nemačka bila jedna od glavnih doprinosilaca tokom vojnih vežbi "Trozubi spoj" 2015. godine, prenosi DW.

Nemačka Deveta oklopna brigada će od sledeće godine biti na čelu udarnih snaga NATO i ove godine će biti "fokus" vojne vežbe, izjavio je za DW portparol nemačkog Minsitarstva odbrane, kapetan fregate Kristian Šerer.

Jedinice udarne grupe NATO, žargonski u alijansi poznate kao Udružena operativna grupa visoke spremnosti (VJTF) dobiće svoj "sertifikat" na kraju vežbi u oktobru, dodao je Šerer.

Na vežbama je planirano učešće oko 200 nemačkih oklopnih vozila, uključujući i 20 tenkova "Leopard 2", kaže portparol MO Nemačke za DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: