"Butinu pokušavaju da slome psihološkom torturom"

Ruskinja Marija Butina, koja je u SAD uhapšena zbog navodne špijunaže za Rusiju, prebačena je u drugi zatvor bez ikakvog objašnjenja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sve njene lične stvari su joj oduzete, saopštila je ruska ambasada u SAD nakon što su je u novom zatvoru posetile ruske diplomate.

Ona je iz zatvora u Vašingtonu prebačena u zatvor u Aleksandriji u petak, a kako je ruska ambasada objavila na svom Fejsbuku, oduzete su joj sve lične stvari - knjige, peškiri, grickalice, stvari za ličnu higijenu, prenosi Tas s.

"Ruske diplomate posetile su našu građanku u novom zatvoru. Nastavićemo da pokušavamo da oslobodimo Mariju. Narednih 12 sati ona će provesti u karantinu bez hrane, svetla i bez mogućnosti da spava. Moraće da podnese režim administrativne segregacije. Biće zaključana u samici", navela je ambasada.

Ambasada je zaključila da se situacija pogoršava i da je očito da "pokušavaju da je slome" ponižavanjem i psihološkom torturom.

"Nečuveno je da je Marija prebacena u okovima. Pritom, niko joj nije rekao šta se dešava i gde je odvode. Imamo još pitanja za američki pravosudni sistem. Čini se da je razlog koji stoji iza odluke SAD da se povuče iz Saveta UN za ljudska prava bio taj da se američkim vlastima da zeleno svetlo za ovakve provokacije", zaključila je ambasada.

Marija Butina uhapšena je 15. avgusta u Vašingtonu zbog sumnje da je radila kao ruski špijun u SAD tako što je razvijala odnose sa Amerikancima i što se infiltrirala u organizaacije i uticala na američku politiku.

Naredno saslušanje pred sudom Butini je zakazano za 10. septembar.

Svet

strana 1 od 453 idi na stranu