"Region još opterećen prošlošću i nerešenim problemima"

U Predlogu strategije nacionalne bezbednosti Crne Gore navodi se da Crna Gora ima specifično mesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona, prenosi RTCG.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.08.2018.

23:10

Foto: Thinkstock

Navodi se i da se opasnost od direktne vojne pretnje ovoj državi ne može isključiti, iako je značajno smanjena.

Bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori bi, kako piše u Predlogu koji je utvrdila Vlada, trebalo posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskom i mediteranskom podnevlju.

"Deo je regiona koji je u prethodnom periodu pretrpeo dinamične promene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasleđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona", navodi se u Predlogu, prenosi RTCG.

Istaknuto je da Crna Gora deli strateški pristup izazovima, rizicima i pretnjama po nacionalnu bezbednost, koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

Spektar izazova, rizika i pretnji je širok, stoji u ovom dokumentu.

"Region je još uvek opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima", navodi se u predloženoj strategiji.

Ocenjuje se i da su promene na geostrateškom planu uticale da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečavanje daljeg evropskog i evroatlanskog puta pojedinih država regiona, navodi RTCG.

"Na ovim prostorima koji su destabilizovani krizama, sukobima, demografskim rastom i smanjivanjem strateških resursa (voda, energija), sve je izraženije ispoljavanje transnacionalnih pretnji i prenošenje, odnosno prelivanje kriza prema evropskom kontinentu", navodi se u ovom dokumentu.

Predlog strategije nacionalne bezbednosti Crne Gore utvrdila je Vlada na sednici 27. jula i o njoj će crnogorski parlament raspravljati u oktobru, piše RTCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: