"Afrika i svet izgubili su posebno ljudsko biće"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom smrti Kofija Anana, poručila da ju je on inspirisao svojim idejama, čvrstim uverenjima i harizmom.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2018.

18:16

Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer

Žaljenje izražava i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

U saopštenju povodom smrti Anana, koji je preminuo rano jutros u 81. godini u Švajcarskoj, Merkel navodi da je on oblikovao Ujedinjene nacije "kao niko pre njega" i "da je znao kako da pobudi entuzijazam, naročito kod mladih ljudi", prenosi agencija AP.

Predsednik EK Žan-Klod Junker je u odvojenom saopštenju izrazio žaljenje "zbog odlaska svog starog prijatelja i inspiracije", navodeći da bi "najveće priznanje koje bismo mogli odati Kofiju Ananu bilo da se očuva živim njegovo nasleđe i njegov duh".

Bivši predsednik SAD Barak Obama je rekao da je Kofi Anan "oličenje misije Ujedinjenih nacija", i da "nikada nije prestao da teži boljem svetu".

Ljudi širom Afrike su izrazili šok i tugu zbog smrti Anana, rođenog u Gani, i prvog crnog Afrikanca koji je postao generalni sekretar UN-a.

"Mi smo u šoku. Afrika i svet su izgubili posebno ljudsko biće", navodi se u saopštenju Fondacije Nelson Mandela.

Afrički lideri, među kojima kenijski predsednik Uhuru Kenijata i predsednik Južnoafričke Repubile Siril Ramafosa, takođe su izrazili saučešće.

Anan je rođen 1938. godine u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN u periodu od 1997. do 2006. godine.

Bio je i na poziciji specijalnog izaslanika UN za Siriju, navodi CNN.

Anan je zajedno sa Ujedinjenim nacijama 2001. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, za njihov "rad ka bolje organizovanom i mirnijem svetu". Bio je oženjen i imao je troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: