Umro Kofi Anan

Kofi Anan, nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u 80. godini, javlja BBC.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2018.

11:39

Umro Kofi Anan
Foto: GettyImages

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Ana preminuo je danas, saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu Agencije UN za migracije.

"Danas žalimo gubitak velikog čoveka, lidera i vizionara", navodi se na zvaničnom Tviter nalogu.

Vest o smrti potvrdila je i fondacija koja nosi ime Anana.

"Preminuo je mirno, nakon kraće bolesti", navodi se..

Fondacija "Kofi Anan" ga je opisala kao "globalnog državnika, duboko posvećenog internacionalistu koji se tokom čitavog života borio za mirniji i pravedniji svet".

"Gdegod je bilo patnje ili potrebe on je doprineo i dodirnuo je mnoge ljude svojim saosećanjem i empatijom. Nesebično je stavljao druge na prvo mesto, zračio istinskom ljubaznošću, toplinom i sjajem u svemu što je radio", dodaje se u saopšenju.

Anan je rođen u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN i prvi Afrikanac na toj poziciji, koji je funkciju obavljao od 1. januara 1997. do 31. decembra 2006. Bio je i funkcioner SZO i pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije u UN u Bosni i Hercegovini. Od oktobra 1995. bio je specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju.

Bio je i specijalni izaslanik UN i Arapske lige zadužen za rešavanje situacije u Sirij.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, pre toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i masakr u Srebrenici 1995.

Za svoj humanitarni rad 2001. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: