Umro Kofi Anan

Kofi Anan, nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u 80. godini, javlja BBC.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Generalni sekretar Ujedninjenih nacija (UN) Antonio Guteres uzrazio je žaljenje zbog smrti bivšeg šefa UN Kofija Anana rekavši za njega da je uveo tu organizaciju u novi milenijum uz dostojanstvo i odlučnost.

Guteres je rekao da je Kofi Anan na "mnoge načine" bio sinonim za Ujedinjene nacije.

"Kao i mnogi drugi, ponosno sam nazivao Kofija Anana dobrim prijateljem i mentorom", izjavio je generalni sekretar UN.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein izjavio je da je Anan bio "prijatelj hiljadama (ljudi) i lider miliona".

"U svetu ispunjenom liderima koju su sve osim toga, naš gubitak, svetski gubitak, postaje još bolniji", rekao je El Husein.

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado saopštio je da će zastave Gane biti spuštene na pola koplja u toj državi i diplomatskim predstavništvima širom sveta u znak žalosti zbog smrti "jednog od najvećih sunarodnika".

Vlada i narod Gane "duboko su ožalošćeni vešću o njegovoj smrti u Bernu, u Švajcarskoj", naveo je predsednik Gane na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Organizacija "Mudraci" (The Elders)m koja se bori za mir i ljudska prava a koju je osnovao Nelson Mandela, izrazila je žaljenje zbog smrti njihovog kolege Kofija Anana, navodeći da je on bio "glas velikog autoriteta i mudrosti".

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Ana preminuo je danas, saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu Agencije UN za migracije.

"Danas žalimo gubitak velikog čoveka, lidera i vizionara", navodi se na zvaničnom Tviter nalogu.

Vest o smrti potvrdila je i fondacija koja nosi ime Anana.

"Preminuo je mirno, nakon kraće bolesti", navodi se..

Fondacija "Kofi Anan" ga je opisala kao "globalnog državnika, duboko posvećenog internacionalistu koji se tokom čitavog života borio za mirniji i pravedniji svet".

"Gdegod je bilo patnje ili potrebe on je doprineo i dodirnuo je mnoge ljude svojim saosećanjem i empatijom. Nesebično je stavljao druge na prvo mesto, zračio istinskom ljubaznošću, toplinom i sjajem u svemu što je radio", dodaje se u saopšenju.

Anan je rođen u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN i prvi Afrikanac na toj poziciji, koji je funkciju obavljao od 1. januara 1997. do 31. decembra 2006. Bio je i funkcioner SZO i pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije u UN u Bosni i Hercegovini. Od oktobra 1995. bio je specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju.

Bio je i specijalni izaslanik UN i Arapske lige zadužen za rešavanje situacije u Sirij.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, pre toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i masakr u Srebrenici 1995.

Za svoj humanitarni rad 2001. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 453 idi na stranu