Novosti: Osporeni doktorati će biti priznati

Doktorati stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove biće priznati, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2018.

22:40

Novosti: Osporeni doktorati će biti priznati
Foto: Thinkstock

Kako list navodi, sporni doktorati će biti priznati, jer je to predviđeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je pripremilo Ministarstvo prosvete i koji će u se u drugoj polovini septembra naći pred poslanicima.

Neće se dovoditi u pitanje ni magistarske i masters diplome, kao ni diplome osnovnih studija akademcima koji su ispite polagali kod profesora sa osporenim doktoratima.

Sve to, prema saznanjima Novosti, predviđeno je predlogom izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji priprema Ministarstvo prosvete, a koji će se pred poslanicima naći  u drugoj polovini septembra. 

Na taj će način, pišu Novosti, biti razrešen sukob između ranijeg sastava Komisije za akreditaciju (KAPK) i Ministarstva prosvete. 

KAPK je, naime, osporavao  kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola koji imaju ove doktorate, a Ministarstvo prosvete namerava da ih izmenom Zakona sve učini nespornim. 

Procenjuje se da takvih doktorata ima  oko hiljadu, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju. 

Izmene Zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, te uvođenje menadžera  na visokim školama i akademijama. 

Prvobitno je bilo predviđeno uvođenje menadžera i na fakultete, a li se za sada do toga odustalo. 

O izmenama Zakona, inače, bilo je reči na sednici Nacionalnog saveta  za visoko obrazovanje, a član tog saveta Branko Kovačević za Novosti je potvrdio da se izmene rade u "velikoj žurbi", uz obrazloženje da zakon mora brzo da se menja zbog starih studenata.

On navodi i da sada nije sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali, te dodaje da nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta. 

U Ministarstvu prosvete kažu da će ovim zakonskim izmenama biti otklonjena nepradva koja je naneta studentima koji nisu bili krivi, jer nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumantaciju. 

Studenti ne treba da trpe zbog bilo kakvih propusta ustanova, rekao je Novostima pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: