Konačno, SAD se oglasile o podeli KiM i imaju jasnu poruku

Sve je više spekulacija o mogućem dogovoru Beograda i Prištine koji bi značio izmene granica. Nakon dužeg "ćutanja", o toj ideji izjasnila se i SAD.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.08.2018.

08:04

Konačno, SAD se oglasile o podeli KiM i imaju jasnu poruku

Podsetimo, u nekoliko navrata strani mediji, analizirajući moguće rešenje odnosa Srbije i Kosova, pominjali su opasnost od porasta novih tenzija na Balkanu zbog moguće promene granica na Balkanu, a kao jedan od razloga naveli su i taj što je američka administracija, s dolaskom Trampa, izgleda pustila region "niz vodu".

Međutim, sada se oglasila američka ambasada u Prištini, koja je akterima dijaloga poslala više nego jasnu poruku. Naime, kako je ta ambasada saopštila prištinskoj "Gazeti ekspres", SAD će ostaviti dve strane da postignu sporazum, ali će Beogradu i Prištini "jasno biti da neće imati neograničenu slobodu delovanja".

Ambasada SAD pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da "postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu".

"Osim da ne ostavi prostor da planovi, o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić, dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država", navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

"To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja", navodi ambasada.

Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će se o konačnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti kada bude postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: