Crnogorci protiv: "Vreme je iluzija"

Za mnoge građane zemalja Evropske unije prhvatljiva je ideja da se ukine praksa zimskog i letnjeg računanja vremena.

Izvor: cdm.me

Petak, 17.08.2018.

10:13

Crnogorci protiv:
Foto: Thinkstock

Ovu ideju bi po rezultatima ankete crnogorskog portala CDM podržao i veliki broj građana Crne Gore.

Na pitanje CdM-a da li podržavaju inicijativu da se ukine pomeranje kazaljki mnogi građani odgovorili su: DA.

Neki od odgovora bili su:
  • A jeste dosadni svako malo o pomeranju kazaljki. Naravno da treba ukinuti!!!

  • Pa zamisli da mi to ukinu, kako bih onda podesio sat na tačno vreme. Eto šta su u stanju da urade ovom narodu. Strašno…

  • Treba ukinuti sat

  • Svejedno mi je, vreme je ionako iluzija.

  • Da….Ostaviti letnje računanje vremena

  • Da, ostaviti zimsko računanje vremena

  • Neka se pomeraju granice… Vreme i ne postoji.

  • Da, da nam dan bude malo duži, a ne u 4 h je već mračno

  • Ostaviti letnje računanje vremena. I ovako obudalismo.

  • Naše pravo računanje vremena je zimsko

  • Sad će izbori i za to koje vreme da ostane


U četvrtak je zavšena anketa EU koja treba da pruži uvid kako su građani odgovorili na pitanja da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena, kao i koje računanje žele zadržati-zimsko ili letnje? Evropski mediji pišu da je skoro izvesno da će pomeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.

“Već je sada jasno da promene računanja vremena u šestomesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg su uvedene. Ušteda energije je zanemariva”, priznala je i Evropska komisija.

U poslednje vreme argumenata koji govore o uštedi energije sve je manje, a sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju.

Takođe, postoje različite terorije prema kojima pomeranje kazaljki na letnje računanje utiče na broj saobraćajnih nesreća, da češće ljudi stradaju na poslu, kao i da u prva tri dana od prelaska na letnje računanje broj srčanih udara raste za pet odsto.

U Rusiji je početkom ove godine ukinuto pomeranje časovnika, dok je Turska od prošle godine uvela stalno letnje računanje vremena.

Inače, prelazak na letnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope sa ciljem uštede električne energije i većeg korišćenja dnevnog svetla. Tokom 20. veka model pomeranja kazaljki na satu, iz istog razloga, prihvatile su cela Evropa i Severna Amerika, dok je u ostalim sveta letnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Cela EU pomera kazaljke zajedno od 1996. godine, u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Letnje računanje vremena u Crnoj Gori počinje u poslednjoj nedelji marta, završava se poslednje sedmice oktobra. Letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983.

Podržavate li ideju da se prekine sa praksom zimskog i letnjeg računanja vremena?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: