Seoska ambulanta kod Sombora ima najkraće radno vreme FOTO

Obaveštenje na vratima seoske ambulante u selu Telečka, 25 kilometara od Sombora, izazvalo je revolt meštana - lekar radi samo dva dana nedeljno po tri sata.

Izvor: 021.rs

Petak, 17.08.2018.

19:37

Seoska ambulanta kod Sombora ima najkraće radno vreme FOTO
Foto: Thinkstock

Radno vreme tokom jula, utorkom i petkom od 10 do 13 časova, odgovor je doma zdravlja "Đorđe Lazić" na situaciju koja je zadesila njihovu ambulantu u ovom, najudaljenijem selu u sklopu opštine Sombor, piše portal 021.rs.

Ostali su bez jedine doktorke koja je radila propisanih 40 sati nedeljno, a koja je premeštena kako bi zadovoljila potrebe ambulante u selu Kljajićevo, osam kilometara od Telečke.

Naime, u Kljajićevu je jedan od lekara dao otkaz kako bi otišao za Nemačku, a drugi lekar je uzeo godišnji odmor. Da bi se zadržalo propisano radno vreme od 40 sati nedeljno, doktorka iz Telečke je preseljena u ambulantu u susedno Kljajićevo, na žalost par hiljada stanovnika Telečke, piše 021.rs.

Kako za 021 kaže sekretar mesne zajednice Akoš Elveđi, dok se predsednik skupštine grada ogradio od odluke direktorke Doma zdravlja i insistirao da je radno vreme lekara 40 sati nedeljno, direktorka je svoju odluku nazvala privremenom i odgovornost prebacila na proceduru, koja zahteva i da se od ministarstva sada mora tražili dozvola za dodatno zapošljavanje.

“Takođe nam je preko drugih medija poručila da se jedino naša mesna zajednica žalila, niko od građana joj se nije javio i lično požalio. Zato smo mi spremili radikalniju meru. Pokrenuli smo peticiju koju ćemo, uredno, sa potpisima, predati direktorici doma zdravlja. Tada će shvatiti koliko ovakva odluka pogađa malo selo, poput Telečke. Mladi su napustili ovo mesto, žive pretežno stariji ljudi kojima je medicinska pomoć potrebna dosta često. Pravo na zdravstvenu zaštitu je garantovano svakom građaninu i ne može nam biti ovako ograničeno. Na naše glasno negodovanje, direktorka je 'povećala' radno vreme na sedam sati dnevno, dva radna dana. To je i dalje nedostojno jer sve ostale ambulante imaju doktora na raspolaganju 12 sati svakog dana", kaže Akoš Elveđi za 021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: