"Srbija sprema paradu, pred Putinom ceo arsenal oružja"

Beograd -- Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Gost - Putin, pred kojim će biti prikazano 100 novih tenkova i rakete.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Prema pisanju beogradskih "Večernjih novosti", osim ruskog predsednika, gosti parade biće i drugi svetski zvaničnici.

Na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate Srbija prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa, koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije.

Taj aranžman obuhvata i nabavku još četiri "miga 29". "Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije pokazaće svu svoju vatrenu moć", kaže sagovornik "Novosti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da se aranžman sa Belorusijom bliži finalnoj fazi. Korak ka još boljoj saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minsku.

Dogovor sa Belorusijom drugi je po važnosti sporazum u domenu obnove resursa naših oružanih snaga, piše list. Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsednika Putina pre dve godine odobrena donacija u vidu šest "migova 29", 30 tenkova T 72C i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD2.

Ova vojna tehnika, remontovana i modernizovana, biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno za "Novosti", naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letelice MI 17, kao i četiri helikoptera MI 35, "leteće oklopnjače".

Sledeća godina biće ključna za naše oružane snage, posebno za ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće eskadrila od čak 14 "migova 29" . Pored ruskih, leteće i devet "Erbasovih" helikoptera, koji će biti raspoređeni ne samo vojsci, već i policiji, navode u vojnom vrhu.

Politika

strana 1 od 191 idi na stranu