Orban želi da zabrani petokraku, na udaru i "Hajneken"

Mađarski premijer Viktor Orban želi da zabrani upotrebu petokrake.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 16.08.2018.

17:18

Orban želi da zabrani petokraku, na udaru i
Foto: Gettyimages

Njegova ekstremno desničarska stranka Fides priprema zakon kojim će da bude zaustavljeno svako komercijalno propagiranje petokrake, a na udaru će se najviše naći holandski proizvođač piva “Hajneken“, čiji je prepoznatljiv logo upravo crvena zvezda.

Mađarski zakon predviđa kaznu od 6,5 miliona evra ili dve godine zatvora za sve koji će koristiti petokraku. Stručnjaci tvrde da zabrana, osim ideološke, ima i ekonomsku pozadinu.

Sukob Orbana i kompanije Hajneken traje otkad je holandska pivara pobedila u postupku vođenom na rumunskom sudu u kojem je presuđeno da rumunska pivara smeštena u Transilvaniji u području gde živi veliki broj Mađara, a koja koristi mađarsko ime “Csiki“, više ne sme da prodaje pivo pod tim imenom, budući da suviše podseća na Hajnekenov pivski brend Cius za rumunsko tržište.

Prema mađarskim vlastima, sudska presuda u korist Holanđana pokazatelj je toga da su rumunske vlasti protiv svake upotrebe mađarskih nacionalnih i tradicionalnih simbola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: