Sudija kritikuje vlasti zbog deportacije islamiste

Nemačka sudija Rikarda Brands kritikovala je vlasti u svojoj zemlji zbog deportacije u Tunis saradnika bivšeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

16:36

Sudija kritikuje vlasti zbog deportacije islamiste

Sud je deportaciju zabranio.

Sami A. (42), kog su nemačke lokalne vlasti okvalifikovale kao opasnog radikalnog islamistu, deportovan je 13. jula, iako je sud prethodne večeri odlučio da on treba da ostane u Nemačkoj dok Tunis ne pošalje garancije da neće biti izložen mučenju, navodi Asošiejted pres.

Međutim, vlasti grada Bohuma u kojem je Sami A. živeo dobile su faks sa tom sudskom odlukom pošto je avion već poleteo, posle čega je sud naložio da on bude vraćen u Nemačku.

Najviši administrativni sud u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija juče je odbacio žalbu Bohuma na tu odluku, a šefica tog suda Rikarda Brands rekla je agenciji dpa da su u tom slučaju "jasno testirane granice pravne države".

Sami A. je godinama živeo u Bohumu sa ženom i decom, a pošto je opisan kao bivši telohranitelj Osame bin Ladena, njegovo prisustvo u Nemačkoj su kritikovali i političari i mediji.

Za sada nije poznato da li će i kada on biti vraćen u Nemačku.

Sud u Tunisu oslobodio ga je krajem jula, ali je istraga protiv njega u toj zemlji nastavljena.

Ona je kazala da je postojao "znatan pritisak javnosti" da on bude isporučen, da su u tome učestvovali i poznati političari, i da je taj "zahtev stvorio očekivanja da to mora da se dogodi".

Odluku njenog suda kritikovao je ministar unutrašjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul koji je rekao da je nezavisnost sudova važna, ali da "sudije uvek treba da vode računa da njihove odluke budu u skladu s narodnim osećajem za pravdu", i dodao da "sumnja da je to slučaj sa ovom odlukom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: