Novi "neprijatelj" SAD je Kambodža

SAD uvode nove sankcije liderima kambodžanske vladajuće partije posle izbora na kojima je partija premijera Hun Sena osvojila sva mesta u parlamentu.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

08:51

Novi
Ilustracija: Thinkstock

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je juče rekla da ti izbori nisu bili "ni pravedni, ni slobodni".

Prema njenim rečima, SAD su zbog toga uvele zabranu izdavanja viza kambodžanskim zvaničnicima "odgovornim za najnedemokratskija dela" tokom izborne kampanje, a moguće i njihovim porodicama. Nauert nije navela o kojim zvaničnicima je reč niti koliko ih je.

"Ponavljamo apel vladi Kambodže da preduzme konkretne mere za ohrabrivanje nacionalnog pomirenja, tako što će omogućiti nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva da bez ometanja igraju svoju vitalnu ulogu", navela je Nauert.

Narodna partija Kambodže, premijera Hun Sena, na vlasti je već 33 godine, a na izborima na kojima nije imala pravu opoziciju osvojila je 76,9 odsto glasova i svih 125 mesta u parlamentu.

Najveća opoziciona partija, Partija za nacionalni spas Kambodže, koja je na izborima 2013. dobila 44 odsto glasova, raspuštena je u novembru 2017. a njen lider Kem Soha zatvoren po optužbi da je želeo da svrgne vladu uz pomoć SAD.

SAD zahtevaju "neodložno oslobadjanje Sohe i drugih političkih zatvorenika kao i okončanje zabrane opozicije", rekla je Nauert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: