"Studija srpskih eksperata" o KiM – šta je rešenje? VIDEO

Šest srpskih eksperata objavilo je studiju koja se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. U studiji se polazi od dva pretpostavljena scenarija.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

15:30

Foto: Thinkstock

Takođe, pokazuje i da je razmena teritorija moguća.

List "Zeri" preneo je dokument kao "predlog sporazuma o razgraničenju" prema kojem bi Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine - Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica – u okviru teksta naslovljenog "Samo Preševo može da bude razmenjeno".

Dokument sadrži više od 90 strana i potpisuju ga Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić, objavljena je u januaru 2018. godine.

U tekstu se razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijima sa razmenom teritorija i bez razmene teritorija, scenarijem potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i sa scenarijem u kojem bi bio zadržan postojeći "status kvo".

"Prvi, koji možemo označiti kao očekivani ili realni scenario, podrazumeva da će se odnosi između Srbije i Kosova i Metohije normalizovati – bilo kroz razmenu teritorije, ili primenu Briselskog sporazuma (2013) na adekvatan način. Kao rezultat ovih procesa, Srbija će se uspešno priključiti Evropskoj uniji. Proces evropskih integracija zemlje će se intenzivirati i završiti u periodu između 2025. i 2030. godine", navodi se u studiji.

"Drugi, u kojem neće doći do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, odnosno zadržaće se sadašnje stanje, zbog čega ćemo taj scenario nazvati 'status quo'. Shodno tome, pretpostavlja se da će pregovori Srbije sa Evropskom unijom biti neuspešni, tako da se može posmatrati kao pesimistička varijanta, koja prikazuje najveći pad stanovništva, pogoršanje ekonomskih uslova, izostanak rasta i konvergencije ka razvijenim zemljama EU", dodaje se.

Kada je u pitanju scenario normalizacije odnosa Srbije i Kosova sa razmenom teritorije, u ovoj varijanti, kako se navodi, teritorijalne celine Republike Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom priključile bi se Kosovu, a teritorije Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom priključile bi se Republici Srbiji.

"Razmenjivale bi se samo nacionalno homogene teritorije, tj. teritorije sa dominantnim učešćem albanskog stanovništva na strani Republike Srbije i obratno, teritorije na Kosovu sa dominantnim učešćem građana srpske (i nealbanske) nacionalnosti u ukupnom broju stanovnika posmatranih opština, i teritorije koje se nalaze u pograničnim delovima”, navodi se u studiji.

U tom smislu se kaže da, kada je reč o Srbiji, kao predmet moguće razmene teritorija dolazi samo opština Preševo, sa 29.600 stanovnika, od kojih 91 odsto čine Albanci. Ovaj deo teritorije razmenjivao bi se za opštine Severnog Kosova – Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i severni deo Kosovske Mitrovice, u kojem, prema proceni, živi 42.021 lice.

Opširnije možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: