Šta će deca u vojnom kampu – "Ne daj bože neko napadne..."

Zlatibor -- Na Zlatiboru je otvoren prvi “omladinsko-patriotski“ kamp za decu, koji organizuju “srpske i ruske veteranske i patriotske grupe“.

Izvor: Prva
Podeli
screenshot/Prva
screenshot/Prva

Sve bi bilo u redu, da nije u pitanju vojni kamp u kojem deca nose uniforme, puške i imaju vojnu obuku. Onda se nameće i pitanje - ko je to dozvolio?

Ima ih 44, 34 dečaka i deset devojčica. Stari su od 12 godina do 23 godine i umesto letnjeg raspusta odabrali su da uče vojne veštine – obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama.

“U aprilu sam bio na sličnom kampu u Rusiji, to mi se jako svidelo i onda sam čuo da će nešto slično da bude organizovano i ovde i zbog toga sam želeo da dođem”, rekao je Nemanja Andrašić iz Subotice.

“Da bih naučila šta je zajednica, družiti se, šta znači tim“, navela je Tamara Sibničić iz Novog Sada.

“Ovde se uvek dešavaju neki ratovi, tako da nikad nije na odmet znati“, rekao je Ognjen Popović iz Beograda.

Organizatori, ratni veterani, ističu da deca uče preživljavanje u prirodi i da oružje nije pravo.

“To su vežbovne puške koje je vojska nekada koristila na svojim vežbama. Takođe, to su aluminijumski pištolji, nema blage veze sa vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša deca budu spremna danas-sutra ne daj bože da nas neko napadne, da budu spremna da se brane“, naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobijena je od opštine Čajetina i za predsednika te opštine nema ništa sporno.

“Ovo je humanitarni patriotski kamp gde se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima, gde nisu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život“, rekao je predsednik opštine Milan Stamatović.

Kamp na Zlatiboru organizovan je po ugledu na kamp u Rusiji, a kampovi ovakve vrste postoje i u drugim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu