Šta će deca u vojnom kampu – "Ne daj bože neko napadne..."

Na Zlatiboru je otvoren prvi “omladinsko-patriotski“ kamp za decu, koji organizuju “srpske i ruske veteranske i patriotske grupe“.

Izvor: Prva

Četvrtak, 16.08.2018.

19:19

Šta će deca u vojnom kampu –
screenshot/Prva

Sve bi bilo u redu, da nije u pitanju vojni kamp u kojem deca nose uniforme, puške i imaju vojnu obuku. Onda se nameće i pitanje - ko je to dozvolio?

Ima ih 44, 34 dečaka i deset devojčica. Stari su od 12 godina do 23 godine i umesto letnjeg raspusta odabrali su da uče vojne veštine – obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama.

“U aprilu sam bio na sličnom kampu u Rusiji, to mi se jako svidelo i onda sam čuo da će nešto slično da bude organizovano i ovde i zbog toga sam želeo da dođem”, rekao je Nemanja Andrašić iz Subotice.

“Da bih naučila šta je zajednica, družiti se, šta znači tim“, navela je Tamara Sibničić iz Novog Sada.

“Ovde se uvek dešavaju neki ratovi, tako da nikad nije na odmet znati“, rekao je Ognjen Popović iz Beograda.

Organizatori, ratni veterani, ističu da deca uče preživljavanje u prirodi i da oružje nije pravo.

“To su vežbovne puške koje je vojska nekada koristila na svojim vežbama. Takođe, to su aluminijumski pištolji, nema blage veze sa vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša deca budu spremna danas-sutra ne daj bože da nas neko napadne, da budu spremna da se brane“, naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobijena je od opštine Čajetina i za predsednika te opštine nema ništa sporno.

“Ovo je humanitarni patriotski kamp gde se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima, gde nisu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život“, rekao je predsednik opštine Milan Stamatović.

Kamp na Zlatiboru organizovan je po ugledu na kamp u Rusiji, a kampovi ovakve vrste postoje i u drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: