Centar Beograda pun nasilja u porodici

Beograd -- Centralne beogradske opštine, prema ostupnim informacijama, pune su nasilja u porodici.Od početka godine 322 prijave.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Najveće tužilaštvo u zemlji nadležno za centralne beogradske opštine - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, za prvih godinu dana primene Zakona o sprecavanju nasilja u porodici, izradilo je zajedno sa drugim nadležnim organima skoro 1.600 individualnih planova za zaštitu žrtva od porodičnog nasilja.

Ovo tužilaštvo je postupalo po čak 322 prijave za nasilje u porodici ili neposrednu opasnost od njega, kao i više od 600 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici.

Podaci ovog tužilaštva koje je nadležno za gradske opštine Stari Grad, Vračar, Zvezdara, Savski venac i Palilula, govore o visokom broju prijava nasilja u porodici i još većem broju žrtava i potencijalnih žrtava.

Tanjugu je u tom tužilaštvu rečeno da, svaku prijavu pre pokretanja postupka, tužilaštvo, u saradnji sa policijom, Centrom za socijalni rad i drugim organima detaljno proveri kako bi sprečilo zloupotrebe prava.

Kada utvrdi da su prijave podnete iz drugih pobuda, kao što su neki materijalni interesi, osveta zbog ranijih svađa ili drugih razloga, tužilaštvo po službenoj dužnosti pokreće postupak za lažno prijavljivanje ili ako je dat lažan iskaz - za lazno svedočenje.

Prema podacima Prvog osnovnog tužilaštva, za prvih godinu primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policija je prema 322 lica odredila privremenu meru zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi. U 162 slučaja ovih prijava, policija je izrekla i meru privremenog udaljenja učinioca iz stana.

Tužilaštvo je potom podnelo sudu 292 predloga za produženje hitnih mera i to: 221 predlog za produženje privremene mere zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi j i 134 predloga za produženje privremene mere udaljenja učinioca iz stana.

Sud je odbio samo jedan predlog za produženje hitne mere, navodi se u informaciji koja je objavljena na sajtu tužilaštva. Takođe, od 1. juna 2017. do 1. juna 2018. godine protiv 610 osumnjičenih nasilnika podneta je krivična prijava za krivično delo nasilje u porodici, a prema 186 je određen pritvor. Za to krivično delo optuženo je 111 lica, dok je sporazum o priznanju krivičnog dela Prvo osnovno tužilaštvo zaključilo sa 104 osumnjičena, na osnovu kojim je 31 okrivljeni osuđen na zatvorsku kaznu, a 73 na uslovnu osudu.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, grupe za koordinaciju državnih organa u porodici izradile su ukupno 1.593 planova zaštite i podrške žrtvama nasilja.

O preduzetim aktivnostima, tužilaštvo će javnost blagovremeno obaveštavati, kako bi doprinelo društvenoj osudi porodičnog nasilja.

U Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu posebno odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici formirano je još 2015. godine u saglasnost Republičkog javnog tužilaštva, dve godine pre početka primene Zakona Zakona o sprecavanju nasilja u porodici. To odeljenje sada čini osam zamenika javnog tužioca koji su specijalizovani za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja.

strana 1 od 176 idi na stranu