Jeremić o "razgraničenju", pa Jovanov o Jeremiću

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da razgraničenje znači priznavanje nezavisnosti Kosova, prvi put priznatu i potpisanu od Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

On je istakao da to režimski mediji pokušavaju da sakriju od javnosti.

"Razgraničenje znači voljno precrtavanje granice Republike Srbije i trajno otuđenje dela državne teritorije - i tu ne mislim samo na Kosovo i Metohiju, već i na Preševo. To znači da ćemo se 'razgraničiti' i od Dečana i od Pećke patrijaršije i od mnogo čega drugog što predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta", rekao je Jeremić za kraljevačku Ka televiziju.

Naglasio je da se stvara opasan presedan kada se odluči da se "svojom voljom" precrtaju granice "pod parolom da želite da se 'razgraničite' sa nekom etničkom manjinom", jer se na taj način otvara prostor da istu stvar traže i druge etničke zajednice.

On je uoči večerašnjeg skupa "Saveza za Srbiju" u Kraljevu, podsetio i da se Srbija nikada u svojoj istoriji nije dobrovoljno odrekla svoje teritorije.

Dodao je i da je sprečavanje davanja stolice Kosovu u Ujedinjenim nacijama jedina brana od stvaranja "velike Albanije".

Prema njegovim rečima, "velika Albanija" ne može biti uspostavljena zato što KiM prema rezoluciji 1244 nije suverena država i zato što postoje stalne članice UN - Rusija i Kina - koje se tome odlučno protive.

"Međutim, ukoliko se potpiše to 'razgraničenje' o kome Vučić (Aleksandar) govori i Kosovo uđe u UN, ništa neće moći da spreči dve punopravne članice UN, Kosovo i Albaniju, da se ujedine i nakon toga nastave sa svojim teritorijalnim pretenzijama", ocenio je Jeremić.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ocenio je danas da je Vuk Jeremić nastavio da dosledno sprovodi svoju politiku, koja ima, navodi, za cilj da "celo nezavisno Kosovo po modelu dve Nemačke postane članica UN, a da država Srbija na Kosovu nema apsolutno ništa".

"Tu je politiku vodio u vreme kada je, na nesreću Srbije, bio ministar inostranih poslova, kada je postavljao granicu na Jarinju i Brnjaku, postavljao pitanje Međunarodnom sudu pravde koje je za posledicu imalo mišljenje koje kaže da odvajanje Kosova i Metohije nije suprotno međunarodnom pravu, kada je uvodio Hašima Tačija na sednice Saveta bezbednosti UN da govori umesto UNMIK-a, kada je šibicario i lagao Kinu i Rusiju, izmestio pitanje KiM iz UN i prebacio ga na Evropsku uniju, kada je radio iza leđa pregovaračkom timu Srbije...", kazao je Jovanov.

Zato, dodao je, njegovo "glumatanje nekakvog patriotizma" može samo da izazove gađenje, jer se iza te loše odglumljene fasade "nalazi biće koje je nanelo nesagledivu štetu državi Srbiji i njenim interesima na Kosovu i Metohiji i koje danas čini sve što može da ta šteta bude i veća i zato je predmet obožavanja albanskih medija".

Jovanov kaže i da Jeremić i dalje nije odgovorio zašto je od ambasade arapske države Katar u Berlinu, koja je 2011. godine priznala "nezavisnost" Kosova, dobio 200.000 evra i kakve to veze ima sa politikom koju vodi.

Politika

strana 1 od 191 idi na stranu