"Građani, stanite uz hrabrog i odvažnog Vučića"

Sada je trenutak da izađemo iz zamrznutog konflikta po pitanju Kosmeta i krenemo putem kojim bi krenule nacije koje rešavaju probleme i tako postaju pobednici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.08.2018.

11:21

Foto: EPA/Andrej Cukic

To je poručila premijerka Ana Brnabić.

Ona je istovremeno pozvala sve aktere političkog i javnog života na odgovoran odnos prema tom pitanju, a građane - da stanu uz predsednika Republike, u nastojanju da se nađe rešenje za Kosovo i Metohiju i za budućnost zemlje.

"Pronalaženje rešenja za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine bez sumnje je najvažnije političko pitanje za budućnost naše zemlje i našeg naroda", istakla je premijerka u izjavi za Tanjug.

Otvaranjem unutrašnjeg dijaloga i teškim, ali nikad konstruktivnijim, razgovorima sa najvažnijim svetskim liderima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je, ističe Brnabićeva, odvažnost, hrabrost, najveći mogući stepen političke odgovornosti i liderstva da proba da reši teško i emotivno pitanje koje decenijama unazad opterećuje naše društvo.

Premijerka podseća da Kosovo i Metohija nije pitanje za jednokratnu upotrebu, a posebno ne za političku zloupotrebu.

"Ono se, međutim, već neko vreme pretvara u predmet dnevno-političkih rasprava koje, ne samo da ne doprinose demokratskom političkom dijalogu, već ga dodatno degradiraju i to na pitanju oko koga moramo uspostaviti nacionalni konsenzus", rekla je premijerka.

Ako su period za nama obeležile nekonstruktivne rasprave, i dalje imamo vremena, ističe ona, da pokažemo punu odgovornost i političku zrelost.

"Apelujem na sve učesnike u političkom i javnom životu da nastupaju kao odgovorni pojedinci, svesni da će rešenje ovog pitanja obeležiti budućnost generacija.
U trenutku kada se odnos velikih sila prema Srbiji menja i kada se naš glas čuje mnogo više nego pre nekoliko godina, vreme je da pokažemo što veće jedinstvo o ovoj temi", kaže Brnabićeva i dodaje da celo društvo treba da se pokrene ka rešenju, izvuče glavu iz prošlosti i okrene budućnosti koju sada stvramo

"To znači da se građanima ne nude rešenja koja lepo zvuče, a koja, na žalost, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti i političkom trenutku u kome se nalazimo", primećuje predsednica vlade i ističe:

"Da li ćemo promovisati ideje koje su prevaziđene jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, koje najmoćnije zemlje sveta smatraju već zatvorenim pitanjem, ili ćemo pokazati zrelost i tražiti kompromis u okvirima mogućeg, najdirektnije će uticati na to kakva će naša budućnost biti i kako će mlade generacije stasavati: na mitovima iz prošlosti ili kreirajući budućnost po meri svakog građanina."

Želim još jednom da pozovem sve građane, kaže ona, da stanu uz svog predsednika, "da zajedno gledamo u budućnost, pre svega zbog generacija koje dolaze, ali i zbog sadašnjih generacija, koje mogu da prekinu niz loših i gubitničkih odluka koje su donošene u ne tako dalekoj prošlosti".

"Sada je trenutak da izađemo iz zamrznutog konflikta i krenemo putem kojim bi krenule nacije koje rešavaju probleme i tako postaju pobednici", zaključila je Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: