Jevtićevo pismo: "Oče Savo" i "hrabrijeg od Vučića..."

Funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić kaže da bi napadi na Aleksandra Vučića, ma sa kojim bi predlogom izašao za rešenje pitanja KiM bili uvek isti

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

15:19

Jevtićevo pismo:

On je u otvorenom pismu naveo da napadi stižu od istih ljudi i da bi im smetalo ne rešenje već Vučić.

Jevtić je istakao da problem nije razgraničenje već to što pojedincima smeta Aleksandar Vučić.

"Smetalo bi im bilo koje rešenje, i da kaže predsednik Srbije - imamo dogovor sa Albancima da kao deo Srbije tu ostanu, raspisaćemo izbore i dobiti možda za predsednika Vlade Srbije Albanca - smetalo bi. I smetalo bi kada bi rešenje bilo Zajednica srpskih opština sa punim ovlašćenjima poput Republike Srpske. I bunili bi se neki protiv zamrznutog konflikta, rekli bi zar opet izolacija Srbije? Smetalo bi ne rešenje, već Aleksandar Vučić", podvukao je Jevtić.

Kako kaže, u trenutku kada je neko konačno rešio da pitanje odnosa Srba i Albanaca na prostoru KiM trajno reši, zarad bolje i izvesnije budućnosti, svih onih koji žele da ostanu i sa svojim porodicama na Kosovu žive, svakodnevno smo svedoci napada na onog "ko ima hrabrosti da sve nas pogleda u oči i kaže istinu, na onog ko ima hrabrosti da se sa problemom Kosova izbori, na našeg predsednika Aleksandra Vučića".

Navodi da Srbe i njega lično posebno bole napadi koji dolaze od strane pojedinaca iz SPC, napadi od onih koji znaju koliko je borba teška, koliko je pozicija, u kojoj se nalazimo kao narod, komplikovana.

Boli kada crkveni velikodostojnici, naši sunarodnici, svojim napadima pomažu onima koji nam baš i ne misle dobro, dodao je Jevtić.

"Vladiku Teodosija poštujem, cenim i volim. Vladika Teodosije i celokupno sveštenstvo zna koliko je predsednik Vučić, koliko smo mi zajedno sa predsednikom Vučićem učinili za naše svetinje na Kosmetu i šire. Ne mogu a da ne ukažem na to da sam lično ja to osećao kao obavezu, kao Hrišćanin. Zato boli svaka otrovna strelica koja se uputi od strane pojedinaca iz naše srpske Crkve", ukazao je.

Precizirao je da u Ðakovici, osim u manastiru, nema Srba i da je to za njih zabranjeni grad.

Poručio je da kada neko pokušava da takvo stanje prikaže drugačije, onda time čini uslugu i korist onima zbog kojih se Srbima brani i na praznike da dođu u Ðakovicu, onima koji podižu lažne optužnice protiv naših sunarodnika samo zato što neće da prodaju svoju dedovinu.

Naveo je da poštuje i ceni hrabrost monahinja u Ðakovici kojima se pomagalo da im se stvore uslovi da u takvom okruženju žive u manastiru.

"Crkveni velikodostojnici odlično znaju koliko smo se kao politički predstavnici Srba borili i za život u Ðakovici, Dečanima, Prizrenu, Uroševcu, Vučitrnu, Vitini, Prištini, Peći, Klini, Istoku, Gnjilanu...svuda tamo gde smo uspeli da sačuvamo i obnavljamo i naše svetinje i život. Zato posebno bole napadi od strane pojedinaca iz naše Crkve, onih koji se licemerno danas pitaju koga Srpska lista predstavlja", rekao je Jevtić.

"Oče Savo Janjiću, kažete ne možete, a da ne oćutite predsedniku Vučiću? A kada ste to oćutali? Kažete i napadate u trenutku kada treba svi složno da se izborimo da život pobedi. Nije vama problem, oče Savo, razgraničenje koje se pominje a da smo od rešenja miljama daleko. Ako niste do sad uvideli koliko smo se zajedno sa vama borili za život i Crkvu, za narod i opstanak, onda granice postoje u glavama i teško ih je pomeriti", poručio je Jevtić.

Kako je rekao, kada bi Vučić izašao sa bilo kojim predlogom, napadi bi bili uvek isti i od istih ljudi, od onih koji su nas između ostalog stavili u položaj kakav jeste.

"Pa zar su vama danas veći prijatelji oni koji su svojim političkim delovanjem činili da Kosovo dobije pečat nezavisnosti Međunarodnog suda pravde u Hagu? Jel Vaše društvo danas treba da bude Vuk Jeremić koji je za Albance heroj?", upitao je Jevtić.

Jevtić je istakao da nije problem razgraničenje već što pojedincima smeta Vučić.

Navodi da smemo da budemo sebični i da treba misliti na budućnost svih Srba na prostoru i centralne Srbije i svuda gde na Zapadnom Balkanu danas žive.

"Našeg predsednika Vučića moramo da podržimo, hrabrijeg i boljeg nismo imali, odlučnog da se bori za budućnost i život! A oni koji ne mogu da pomognu, neka barem ne odmažu. I neka ponekad i oćute, biće korisnije i bolje za sve nas", naglasio je Jevtić.

Poručio je i da je želja da pobedi mir i razum.

"Znajući težinu problema Kosova i okolnosti u kojima živimo, znajući političke okolnosti, želimo mir. Želimo da pobedi razum i baš onako kako je predsednik Vučić rekao kada nas je posetio u Štrpcu - život je ono što mora da pobedi”, zaključio je Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: