Osuđeni "Pinočeovi policajci"

Čileanski Vrhovni sud je osudio 24 bivša policajca na zatvorske zbog nestanka čoveka uhapšenog tokom "rata" protiv levičara koji je vodio Augusto Pinoče.

Izvor: Beta

Utorak, 14.08.2018.

23:02

Osuđeni
Ilustracija: Thinkstock

U presudi se navodi da su agenti državne bezbednosti 1974. uhapsili Horhea Artura Gres Aburta i mučili ga pre nego što je nestao i, najverovatnije, bio ubijen.

Izrečene kazne su u dužini od četiri do 13 godina zatvora i na njih nema prava žalbe. Zbog nedostatka dokaza su oslobođena 44 nekadašnja policajca.

Čileanski Muzej sećanja i ljudskih prava navodi da je Gres Aburto bio kožar, aktivan u tajnoj naoružanoj marksističkoj grupi pre nego što je uhapšen.

Vlada Čilea procenjuje da je oko 3.095 ljudi ubijeno tokom Pinočeove diktature (1973-1990), uključujući oko 1.200 koji su nasilno nestali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: