"Očekujem da će Beograd i Priština uskoro potpisati..."

Profesor FPN u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je da se odnosi Srbije i Nemačke neće promeniti uprkos suprostavljenim stavovima po pitanju Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 14.08.2018.

20:45

Ilustracija: Thinkstock

On je istakao i da očekuje skoro potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mislim da su ti odnosi (Srbije i Nemačke) bili veoma dobri, puno je političke volje investirano u njih i ne postoji takva mogućnost da se sada promene", rekao je Đukanovića agenciji Beta.

On je kazao i da nije realno očekivati da dođe do "ozbiljnih razgovora" o ideji razgraničenja u narednim rundama Brisleskog dijaloga, ali je naglasio da to zavisi od stava Vašingtona.

"Mislim da Srbija na određeni način treba da traži maksimum za srpsku zajednicu i da se tokom dijaloga treba fokusirati na zaštitu Srba na Kosovu, njihove imovine, imovine Srbije", kazao je on.

Đukanović je naveo i da očekuje da će Beograd i Priština uskoro potpisati sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, uprkos tenzijama nastalih oko ideje razgraničenja sa Kosovom.

"Ovo pitanje u uzavrelim danima diže neku vrstu tenzija, ali neće suštinski ugroziti dijalog Beograda i Prištine i očekujem da će se u skorom roku postići sveobuhvatni sporazum", kazao je Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je izjavio da je nakon njegovog predloga za razgraničenje sa Kosovom koje je naišlo na protivljenje dela javnosti, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel, postizanje konačnog dogovora trajati mnogo duže i da neće biti gotovo za dva ili tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: