Srbija sa "crvenom listom" za kosovske zvaničnike?

Prištinski mediji spekulišu poslednjih dana da Beograd ima "crvene liste" na kojima se nalaze Albanci sa KiM kojima nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju.

Izvor: Tanjug, RTK

Utorak, 14.08.2018.

10:27

Srbija sa
Foto: Gettyimages

Ministarstvo spoljnih poslova Bedžeta Pacolija saopštava da su neki uhapšeni i poziva EU i zemlje Kvinte da reaguju.

Kako prenosi RTK 2, Avni Arifi, šef pregovaračkog tima sa Beogradom i šef kabineta premijera, kaže da će Kosovo preduzeti mere reciprociteta.

Zabrana se, navodi se, odnosi na funkcionere kosovskih institucija, ali Arifi tvrdi da Beograd ne zabranjuje ulazak samo političkim zvaničnicima, već i svim građanima.

Privremena kosovska vlada smatra da se ove zabrane češće događaju od hapšenja Marka Đurića.

Pacolijevo ministarstvo ocenilo je da je hapšenje kosovskih Albanaca pri ulasku na teritoriju centralne Srbije “lov na veštice” i nastavak Miloševićeve politike i pozvalo Beograd da prestane sa “maltretiranjem” njihovih građana.

Komentarišući još jedan slučaj hapšenja kosovskog Albanca pod optužbom za terorizam tokom konflikata, ministarstvo je pozvalo Beograd da poštuje ljudska prava ljudi koji koriste Srbiju kao tranzitnu zonu tokom letnjih odmora, javlja RTK, a prenosi UNMIK u pres-klipingu.

Kako se navodi, kosovsko ministarstvo je preko svoje Kancelarije za vezu u Beogradu potvrdilo još jedno hapšenje kosovskog Albanca dok je prelazio na teritoriju Srbije.

On je, kao i pre njega uhapšeni kosovski Albanci, uhapšen pod istim optužbama - za terorizam tokom konflikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: