Zvizdić posle sastanka sa Merkelovom: Granice su rešene

Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podršku Nemačke, poručila je kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.08.2018.

00:52

Zvizdić posle sastanka sa Merkelovom: Granice su rešene
Ilustracija: Thinkstock

Ona je to istakla posle razgovora sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sarajevski portal Kliks prenosi da se kancelarka izjasnila i protiv menjanja granica na Balkanu.

Merkel je, prema tom portalu, nakon razgovora poručila da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom menjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može raditi.

Nemački mediji, međutim, ne citiraju kancelarku na tu temu.

O promeni granica je govorio Zvizdić.

"Smatramo da se odnosi na Zapadnom Balkanu moraju zasnivati na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Granice na Zapadnom Balkanu su rešene", rekao je Zvizdić.

Kad je reč o nemačkoj kancelarki, izvesno je da je posle susreta sa Zvizdićem podržala napore BiH u pravcu EU:

"Evropska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji. Bosna i Hercegovina teži da pristupi Evropskoj uniji, zato je morala dati odgovore na stotine pitanja. Ohrabrili smo vladu da da odgovore na dodatna pitanja", kazala je Merkel, preneo je sarajevski portal Klix.

Napomenula je da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od prioriteta te zemlje.

"Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborima. Reforma izbornog prava, nažalost, do sada nije završena. Venecijanska komisija može predstavljati ključnu podršku", rekla je Merkel.

Dodala je da će Nemačka obratiti posebnu pažnju na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, te da se to mora ojačati.

"Pravne praznine zato nisu poželjne", poručila je kancelarka Merkel, dodavši da je zbog toga neophodno što pre promeniti izborno zakonodavstvo i usvojiti krivični zakon.

Prema njenim rečima, Nemačka potpomaže ekonomski napredak BiH, koji je ključan kako bi omladina videla svoju perspektivu u toj zemlji.

"Treba korak po korak na svemu tome dalje raditi. Saradnja se mnogo poboljšala zbog Berlinskog procesa. Pitanje nauke, obrazovanja i istraživanja je takođe od velike važnosti za zemlje Zapadnog Balkana", rekla je Merkel.

Istakla je da Nemačka ohrabruje sve čelnike zemalja Zapadnog Balkana da nastave tim putem.

"Želimo vam puno uspjeha. Nemačka stoji uz vas", kazala je Merkel.

Napomenula je da je sa Zvizdićem razgovarla i o temi ilegalnih migracija.

"BiH je prijavila veći broj izbeglica nego što je bio slučaj prošle godine. To se samo može rešavati zajedno sa susednim zemljama, Hrvatskom i Srbijom. Nemačka će pružiti podršku. Ilegalne migracije ne mogu biti put kojim će dostići Evropu", zaključila je Merkel.

Zvizdić je izjavio da BiH ima četiri prioriteta, a to su NATO integracije, evropske integracije, jačanje pravne države i sigurnosti.

"Bez nemačke inicijative ne bi bilo moguće da se procesi omoguće. Bez Berlinskog procesa ne bi bilo moguće da se govori o integracijama zemalja Zapadnog Balkana...BiH ostaje odlučna da ostane na evropskom putu. U Bosni i Hercegovini ne postoji alternativa za to", poručio je Zvizdić.

Napomenuo je da će brzo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika i da je moguće ostvarivanje statusa kandidata.

"To vidimo kao jednu od najvažnijih poruka koje BiH šalje", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, aktiviranje MAP-a je takođe važna poruka za jačanje mira i sigurnosti.

"Svi ekonomski parametri su u porastu. Pred nama se nalaze još brojne reforme koje ćemo u narednom periodu morati da realizujemo. Zahvaljujući Berlinskom procesu je BiH dobila transportnu infrastrukturu od 120 miliona evra", istakao Zvizdić.

Naveo je da je Nemačka jedan od najvažnijih spoljotrgovinskih partnera BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: