Evija: Vanredna situacija, požari pod kontrolom FOTO/VIDEO

Šumski požari koji su izbili na grčkom ostrvu Evija jenjavaju, ali još uvek nisu pod potpunom kontrolom, prenose agencije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.08.2018.

08:49

Evija: Vanredna situacija, požari pod kontrolom FOTO/VIDEO
Ilustracija: Getty Images

Generalni sekretar za civilnu zaštitu Janis Tafilis proglasio je vanrednu situaciju o blasti Psahna na Eviji, gde su požari izbili, prenela je agencija ANA.

Požar je izbio u nedelju nešto posle 15 sati u borovoj šumi, a iz mera predostrožnosti bila su evakuisana dva sela i manastir.

Glavni put od 180 kilometara koji vodi kroz ostrvo obustavljen je za saobraćaj u oblasti koja je u blizini požara, saopštila je policija, koja je pozvala ljude koji žele da iz severnog dela Evije stignu do Atine koriste trajekte koji će raditi celu noć, preneo je AP. Vatrogasna brigada saopštila je da su žitelji sela Kontodespoti i Stavros u centralnim delovima Evije, oko 70 kilometara od Atine, evakuisani iz predostrožnosti, prenosi Rojters. "Vatra je zahvatila veliko područje", rekao je predsednik opštine Dirfije-Mesapije kojoj pripadaju ova sela Jorgos Psaras.

Požar je, kako je rekao, zahvatio borovu šumu i kreće se prema Psahni, prenosi ANA i dodaje da se vatra razbuktava zbog jakog vetra. "Uprkos konstantnom bacanju vode iz aviona i helikoptera, nije moguće predvideti putanju vatre", rekao je on.

Portal Katimerini navodi da se grčki premijer Aleksis Cipras redovno obaveštava o razvoju situacije.

Požar gase 62 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila, a trebalo bi da im stigne pojačanje iz centralne Grčke.

Meštani na društvenim mrežama objavljuju video-snimke požara. Saobraćaj između auto-puta Hakida i severne Evije je zabranjen, a u celoj oblasti je zbog dima veoma loša vidljivost.

Požar je izbio oko pola četiri u borovoj šumi i čini se da se širi prema evakuisanim selima, navodi ANA.

U požaru u selu Mati nedaleko od Atine u julu su nastradala 94 čoveka, nakon čega je premijer Aleksis Cipras smenio ministra za civilnu zaštitu i rukovodioce Vatrogasne brigade i policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: