"I da bude razgraničenja, pet zemalja neće priznati..."

Malo je verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na nepodeljenu podršku u samim zemljama i u Evropskoj uniji.

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 13.08.2018.

17:21

Getty Images

To kaže za Dojče vele Majkl Lej, stručnjak Nemačkog Maršalovog fonda.

“U okviru Evropske unije bilo bi skoro nemoguće iznalaženje konsenzusa u prilog promeni teritorijalnog statusa kvo između Srbije i Kosova. Malo je verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na dovoljnu podršku među Srbima i Kosovarima ili pak kod pet članica EU koje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova. Podela je bazirana na traganju za etničkim čistunstvom umesto na neophodnosti da se živi zajedno u multikulturnim društvima. Taj pristup ima tragičnu istoriju na Balkanu i nije na liniji principa EU. Članice će biti na posebnom oprezu zbog spoljnih pritisaka s obzirom na jačanje uloga Rusije i Kine na Balkanu”, navodi Lej.

On ističe i da ostaje da se vidi da li bi članice koje tradicionalno favorizuju Srbe bile spremne da odobre izjašnjavanje o pomeranju granica.

Upitan za stav Španije, Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke, kaže da dogovor o razgraničenju ne bi izazvao automatsko priznavanje Kosova.

“Primedbe koje pet država EU koje nisu priznale Kosovo imaju na secesiju vezane su za njihove sopstvene političke dileme kod kuće i nisu primarno način podrške Srbiji. Te primedbe bi ostale određeno vreme čak i u malo verovatnom slučaju da Srbija i Kosovo postignu dogovor”, istakao je Lej.

Prema njegovim rečima, stolica za Kosovo u UN će u dogledno vreme verovatno ostati neispunjena želja, “iako se mogu naći različite praktične forme saradnje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: