Smanjene rezerve krvi, nedostaju sve krvne grupe

Institut za transfuziju krvi apelovao je na građane da daju krv, jer su smanjene rezerve krvi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

16:42

Smanjene rezerve krvi, nedostaju sve krvne grupe
Foto: Thinkstock

Samanjene su rezerve krivi koje su neophodne za pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija neophodna za lečenje i oporavak.

Gorda Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi kaže da je ovo najteža nedelja od početka leta, da se rezerve krvi smanjene i ukoliko se ne poveća broj davalaca danas i sutra može doći do odlaganja hladnih operacija.

"Do nedavno smo imali stabilnu rezervu krvi, sada je odaziv manji od potreba. Ovo nam je najteža nedelja od početka leta. Rezerva nam se prilično smanjila i ukoliko se danas i sutra ne popravi odziv građana doći će do odlaganja hladnih operacija", rekla je Antuljeskov za Tanjug.

Neophodne su sve krvne grupe, a a građani krv mogu dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog dana od 7 do 19 sati, subotom od 8 do 15 sati kao i u organizovanim akcijama na terenu.

Antuljeskov kaže da Fudbalski klub Partizan i Institut za transfuziju krvi Srbije organizuju akciju dobrovoljnog prikupljanja krvi, a svi koji se odazovu pozivu dobiće besplatnu ulaznicu za utakmicu crno-belih i danskog Nordsjalenda u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ona kaže da je prošle godine sličnom akcijom sa FK Crvena Zvezda uspeli da prevaziđu nestašicu krvi tokom avgusta.

Inače je avgust najteži mesec u što se tiče zaliha krvi, jer se zbog godišnjih odmora smanjuje broj dobrovoljnih davalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: