Vašington: Pojačano prisustvo policije pred skup desničara

Vašington se uz pojačano prisustvo policije, priprema za miting ultradesničara koji se zalažu za superiornost bele rase.

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2018.

20:35

Vašington: Pojačano prisustvo policije pred skup desničara
Ilustracija: Thinkstock

Miting se održava na godišnjicu rasnog nasilja u gradu Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Protest nacionalista, pod nazivom "Ujedinimo desnicu 2" trebalo bi da počne u pola šest po lokalnom vremenu na trgu Lafajet, preko puta Bele kuće.

U blizini će biti održano i nekoliko kontra-protesta, prenosi Glas Amerike.

Američke vlsti najavile su da će angažovati veliki broj policajaca kako bi dve strane ostale razdvojene i tako izbegle ulične sukobe koji su prošle godine izbili u centru Ssarlotsvila.

Tada je u tom gradu poginula jedna žena kada je učesnik mitinga ultradesničara uleteo automobilom na kontramiting.

U to vreme, predsednik Donald Tramp rekao je da ima "veoma finih ljudi" na obe strane, što je izazvale brojne oštre kritike zbog izjednačavanja ultradesničarskih protesta, u kojima su učestvovali neonacisti i pripadnici Kju Kluks Klana sa kontra-demonstrantima.

Tramp je juče na Tviteru osudio "sve vrste rasizma".

Policija je juče uoči godišnjice nacionalističkog skupa u Šarlotsvilu mobilisala nekoliko stotina svojih pripadnika i blokiraju ulice u tom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: