UN upozorava: U Idlibu ugroženo milion dece

Bitka sirijske vlade i pobunjenika za kontrolu nad provincijom Idlib mogla bi da utiče na živote više od milion dece od kojih mnoga žive u izbegličkim kampovima

Izvor: B92

Subota, 11.08.2018.

00:48

UN upozorava: U Idlibu ugroženo milion dece

Na to je upozorila Agencija UN za decu (Unicef).

Unicef je naveo da su u toj provinciji, u koju je iz drugih delova zemlje došlo više od milion Sirijaca, zalihe hrane, vode i lekova pri kraju.

Bitka za Idlib, poslednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji, pogoršala bi ionako lošu humanitarnu situaciju i mogla bi dovesti do raseljavanja 350.000 dece, tvrdi Unicef.

Snage sirijske vlade su juče bacale letke širom provincije, pozivajući stanovništvo da se pomiri s vladom i prihvati njenu upravu. Zvaničnici su ranije upozoravali da će provincija biti oslobođena silom, ako bude nephodno.

Prema procenama UN, u Idlibu i okolnim pobunjeničkim teritorijama boravi oko 2,9 miliona ljudi.

"Rat ne sme doći u Idlib", rekao je savetnik UN za humanitarna pitanja u Siriji Jan Egeland.

On je rekao da su UN pozvale Tursku da otvori granice za izbeglice, ako sirijska vojska odluči da napadne provinciju.

Turska, zaštitnik pobunjenika u severnoj Siriji, već je primila oko 3,5 miliona izbeglica iz Sirije, više od bilo koje druge zemlje. Takođe, u Idlibu je uspostavila 12 posmatračkih punktova i rasporedila 1.000 vojnika. Stanovništvo se nada da će njihovo prisustvo odvratiti sirijsku vladu od napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: