Serverov tekst o "korekciji granica" izazvao "lavinu"

Tekst eksperta za Balkan Danijela Servera u kom je naveo da je “korekcija granica Kosova i Srbije loša ideja za koju nije vreme“, izazvao je niz komentara.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Profesor na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins” je na portalu Peacefare.net izneo svoje viđenje predloženih oblika rešavanja kosovskog problema.

“Kosovski predsednik je jasno rekao da namerava da razgovara o promeni granice Kosova sa srpskim predsednikom. On odbija da to znači etničku podelu Kosova i tu nameru naziva korekcijom granica, eufemizmom koji bi trebalo da bude zamena za formulaciju “razmena teritorija“. Pretpostavka je da je on otvoren za razmenu delova kosovske teritorije sa većinski srpskim stanovništvom za opštine na jugu Srbije koju većinom naseljavaju Albanci. Taj dogovor bi, naravno, morao da uključi i uzajamno diplomatsko priznanje jer samo suverene države mogu da razmenjuju teritorije“, navodi Server.

U diskusiju se uključio nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič, koji je kandidovao formulaciju “novi realizam”.

“Biće, ako uopšte bude, manjih, odnosno kozmetičkih korekcija granica koje će pogoditi mali broj sela u okolinama Bujanovca i Mitrovice. To neće promeniti etnički izgled nijedne od država, tako da će ni biti posledica na koje ste ukazali. To je novi realizam na Balkanu. Pravi problem su rusko-mađarski, neootomanski, zalivski i kineski uticaji. To su izazovi i za region i za Evropsku uniju. S toga, treba da omogućimo i podržimo dogovor Tačija i Vučića”, naveo je Petrič.

Usledio je Serverov odgovor.

“Ne vidim nigde da postoji limit od “nekoliko sela”. Efekat talasa, po mom viđenju, nema ništa sa promenama etničkog izgleda država. Sva mešanja, na koja vi ukazujete, učinila su stvari gorim, a ne boljim”, istakao je Server.

U diskusiju se uključio i iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.

”Korekcija granica bi otvorila Pandorinu kutiju i situacija na Balkanu bi izazvala širu evropsku nestabilnost, baš kako je naveo Server. Manjine na Kosovu, naročito Srbi, biće u još goroj poziciji pošto će ih Beograd ostaviti bez bilo kakve konkretne zaštite. Na primer, u Briselu se nije razgovaralo o zaštiti pravoslavnih svetih mesta. Do sad smo videli dakosovska vlada ne poštuje ni svoje zakone i da čini sve da pretvori Kosovo u etnički čistu albansku teritoriju za nekoliko godina, ako ne i ranije. Na kraju krajeva, sve ovo bi postala jasna etnička podela. Promena pozicija prema podeli Kosova u pojedinim krugovima u EU i SAD je tragična greška koja može da bude početak šire serije problema i neće doneti dobro ni Srbiji, ni Kosovu, a ni Evropskoj uniji. Obojica protagonista brzopoteznog rešavanja imaju istoriju u kosovskom ratu ’90. godina i ne mogu da budu kredibilni učesnici procesa koji treba da donese trajni mir. Oba društva su autokratska i opterećena mešavinom politike i organizovanog kriminala. Kao rezultat dogovora Tači-Vučić, nacionalistički pokreti i grupe u državama članica EU bi bile ohrabrene da promovišu svoje separatističke ideje i da prepravljaju granice. Dijalog Beograda i Prištine će ostati kao istorijski primer lošeg upravljanja”, naveo je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu