Veran Matić izaslanik Vučića za pitanja nestalih u HR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom.

Izvor: B92
Podeli

Kao specijalni izaslanik predsednika, Veran Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Republike Hrvatske za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem, saopštila je pres-služba predsednika Republike.

Prilikom nedavnog sastanka sa Vrkićem, predsednik Vučić je rekao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Republike Srbije i Republike Hrvatske, koju su 20. juna 2016. godine u Subotici potpisali predsednik Aleksandar Vučić, tada kao predsednik Vlade, i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, rečeno je da su obe države saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica, navodi se u saopštenju.

“Čast mi je što ću biti u prilici da doprinesem rešavanju tako značajnih pitanja za porodice nestalih i uspostavljanje uslova za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske. Porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo trideset godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja. Pitanje nestalih je prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje. Ono je takođe važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije. Drago mi je što ću na ovom važnom zadatku sarađivati sa Ivicom Vrkićem, koji je imenovan na istu poziciju od predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Nastojaćemo da depolitizujemo proces potrage za nestalim licima, da pomognemo da intenzitet aktivnosti svih strana bude najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevnopolitičke odnose. Cilj nam je da doprinesemo da se efikasnije primenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, pomognemo da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima. Pored oslanjanja na komunikaciju sa građanima koji bi mogli da imaju korisne informacije o sudbini nestalih, udruženja koja imaju najbolju dokumentaciju, nevladinih organizacija koje se specijalizovano bave suočavanjem sa prošlošću, nastojaćemo da se otvore i arhive, značajne za ceo ovaj proces, utvrđivanje sudbine nestalih i mesta stradanja. Angažman izaslanika ne shvatamo kao zamenu za institucije, već kao dopunu njihovim dosadašnjim naporima i aktivnostima, sa dobrom voljom da se uspostave neophodni mostovi unutar institucija naše dve zemlje, nevladinog sektora i udruženja nestalih unutar Srbije i Hrvatske. Ovo nije profesionalni angažman i obavljaćemo ga bez nadoknade, i bilo kakvih privilegija. Očekujem da sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja“, rekao je Matić.

Matić je niz godina angažovan oko ovog pitanja. Organizovao je humanitarne akcije, uključujući i masovnu akciju pomoći žrtvama Oluje 1995. godine, kada je prikupljana pomoć i potom distribuirana uz pomoć beogradskih taksista, sve do Banjaluke…

Organizovao je niz međunarodnih konferencija na temu suočavanja sa prošlošću i iskustava drugih zemalja, mogućnosti adaptacije rešenja za posleratni period u regionu.

Produkcija dvadesetak filmova i serija na temu suočavanja sa prošlošću, emisija Istina, odgovornost, pomirenje… o pritvornom centru logoru Begejci „Glavu dole ruke na leđa“, „Paulin Dvor“, „Dosije Osijek“, „Lora“, „Memento 26“…

Zahvaljujući dokumentarcu Sjeverin razotkriven je zločin nad 16 muslimana, a krivci su uhapšeni i osuđeni.

Film Vukovar - poslednji rez imao je isti emotivan i empatičan prijem i u Zagrebu i u Beogradu.

Politika

strana 1 od 191 idi na stranu