"Ja se za to zalažem već desetak godina..." / VIDEO

Potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Prvu televiziju da on već deset godina zagovara ideju razgraničenja Srba i Albanaca.

Izvor: B92, prva
Podeli

Taj pojam je u javni prostor nedavno uneo ministar odbrane Aleksandar Vulin, a da je to stav i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića prvi put smo javno čuli u četvrtak, iako i on tvrdi da je o tome govorio i ranije.

Dačić je podržao takav Vučićev stav, a vredi podsetiti da je on u prošlosti govorio o “podeli Kosova“, dok je “razgraničenje“ pominjao u julu i avgustu prošle godine.

“Promenila se pozicija SAD, u smislu toga da su ranije smatrali da je pitanje Kosova rešeno i da mi imamo samo da priznamo Kosovo. Nova administracija je promenila poziciju, otvoreni su da sagledaju sve predloge za neka kreativna i fleksibilna rešenja, to je ono što smo mi tražili. Želim da podsetim da se ja za predlog koji je izneo Vučić zalažem već desetak godina, to je jedino moguće i brzo rešenje koje može da otkloni taj akutni problem. Da li će do tog rešenja doći ili ne, previše je rano govoriti o tome“, rekao je Dačić.

On je istakao da “smo videli reakcije iz Prištine“, kao i da ako se “napravi kroki šta se dešava na međunarodnoj sceni, može da se vidi da su SAD, Rusija, Francuska i tako dalje“ veoma raspoložene da se dođe do kompromisnog rešenja.

“Evropska unija modelira taj dijalog, a sa druge strane je Nemačka, koja kaže da ne treba menjati granice, ali mi kažemo da su prvo menjane granice Srbije... Ne možete tako da zatvorite Pandorinu kutiju i da kažete da se ništa nije desilo i da nema dalje. Situacija je takva da svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija kompromis. Njihove izjave su ekstremne, ne približavaju nas trajnom rešenju“, dodao je Dačić.

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića da je on “Miloševićev učenik koji uzalud pokušava da povuče paralele između Kosova i Republike Srpske“, kaže da “Bakir voli da nastupa na takav način“.

“Ja nemam ništa protiv toga da svako iznese svoje mišljenje... Izbori su u BiH i svako tu gleda neku svoju političku filozofiju i marketing. Bakire, gotovo je sa tim da je BiH unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, mi imamo interes da živimo u miru“, naveo je Dačić.

Istakao je i da će portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u Guči videti da truba može da se koristi i u mirovne svrhe, kao i da je ona “velika naša prijateljica“ i “veliki prijatelj Srbije“.

Politika

strana 1 od 191 idi na stranu